”Spela bandy, bonnjävlar!”

Stefan Holm: Lantisarna på väg att göra Stockholm till bandyns huvudstad

SPORTBLADET

Hammarby är klart för SM-final och ni kan ju föreställa er hur det kommer att låta på Friends Arena:

”SPELA BANDY, BONNJÄVLAR!”

Bajenfansen har all anledning att skrika så – i ett försök att få fart på sina egna spelare.

Det är lantisarna som är på väg att göra Stockholm till bandyns huvudstad.

Sportbladets Stefan Holm.

Nästa söndag avgörs SM-finalen på Friends Arena, men det betyder inte att isen redan ligger spegelblank. Under lördagen avgörs Melodifestivalen på samma plats och jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag läste en av förhandsartiklarna.

”Artisterna rasar mot små loger”, löd rubriken.

Claes Malmberg, i rollen som vår tids Jussi Björling snarare än Ronny Jönsson, jämförde de tillfälliga logerna med frigolitlådor.

Det var, ska ni veta, inte nog med det. I korridoren där logerna placerats sida vid sida hade Ulrik Munther uppfattat en obehaglig doft.

– Det luktar bajs, sa han.

Inga primadonnor i bandyn

Det kommer att bli mindre fisförnäma uttalanden inför SM-finalen i bandy. I den sporten finns inga primadonnor. Spelarna i Hammarby och, om det nu blir Sandviken eller Villa-Lidköping, skulle inte klaga om de så tvingas byta om på en av de 724 toaletterna.

Huvudsaken är att de har kommit fram, till Friends Arena. Under hela sina karriärer har de med jämna mellanrum spelat matcher på vatten- och snötäckta isar och i ohälsosam kyla. Nu väntar en föreställning i det flottaste arena-Sverige har att erbjuda, på fotbollens nya nationalarena.

Det känns lite som att släppa in Åsa-Nisse på Nobel-middagen, att få höra ”Flottarkärlek” mitt under en spelning med Swedish House Mafia.

Om istillverkarna lyckas med sitt arbete har årets SM-final alla förutsättningar att bli den häftigaste bandymatch som någonsin har spelats. 90 minuters spel med ett guld i potten och över 30 000 åskådare på läktarna. Oj, oj, oj... Den 17 mars, nästa söndag, är det äntligen dags.

Att Hammarby skulle bli ett av finallagen trodde jag inte inför säsongen, då skyttekungen Patrik Nilsson drog till Ryssland, speedkulan Jesper Eriksson till Lidköping, arbetshästen Johan Östblom till Sandviken och oprövade Magnus Brodén ersatte Stefan Karlsson på tränarposten.

Fler bärscafén än bandyhallar

Men Brodén, från Motala, hittade rätt med nyförvärven och byggde ett välmående kollektiv som vann elitserien och därmed fördelen att först få välja motstånd i slutspelet.

Hammarby körde över Broberg i kvartsfinalen och besegrade Edsbyn med 3-1 i semifinalserien.

Jag är djupt imponerad, men att Hammarby ska spela SM-final betyder inte att bandy har blivit en storstadssport.

I det här landet finns två riksidrottsgymnasier för bandy, i Nässjö och Sandviken.

Stockholm?

Tjäna!

Där finns det betydligt fler bärscafén än bandyhallar, om man säger så.

”Spela bandy, bonnjävlar!”

Om Hammarby valt att bygga ett lag med spelare från 08-området tvivlar jag på att föreningen haft ett lag i elitserien i dag. Bajen må vara en klubb från Stockholm, men spelarna är hämtade utifrån.

Vänsterbacken Robert Rimgård och framtidsmannen Anders Persson kommer visserligen från Skarpnäck respektive Bromma, men hur ser laget ut i övrigt?

När Hammarby slog Edsbyn med 6-1 gjorde en ryss som växte upp i Tvåstad, Vänersborg och Trollhättan, och ett yrväder från Broberg två mål var. I målprotokollet fick de sällskap av en kille från Vetlanda och en polisman från Gamleby.

Det handlar, om någon undrar, om Misja Pasjkin, Adam Gilljam, Ulf Einarsson och Stefan Erixon.

Går vi vidare i laguppställningen hittar vi en världsmålvakt från Lesjöfors (Andreas Bergwall), en högerhalv från Örebro (Robin Sundin), en libero från Kalix (Olov Englund), en högerback från Svartbjörnsbyn utanför Boden (Carl-Johan Rutqvist), en anfallare från Oxelösund (Kalle Spjuth), en kämpe från Gustavsberg (David Pizzoni Elfving) och en mittfältare från Vetlanda (Per Einarsson).

Många av Bajens fans må vara osäkra, men spelarna vet vad som krävs för att vinna SM-guld nästa söndag:

”Spela bandy, bonnjävlar!”