Då: Nära ett fiasko Nu: Redo för finalen

”Sandviken trodde att de skulle missa slutspelet”

1 av 3
Sugna på nytt guld I början av december sparkade Sandviken tränarduon Peter Isaksson och Håkan Pettersson och ersatte dem med en tränartrio med Daniel ”Zeke” Eriksson i spetsen. Resultatet lät inte vänta på sig. Laget radade upp vinster och det usla spelet från säsongsinledningen var som bortblåst. Efter att ha slagit Vänersborg i kvartfinal och Villa-Lidköping i semifinal fick de regerande mästarna jubla över en ny finalplats. Foto
SPORTBLADET

När Hammarby dominerade i vintras var Sandviken nära ett fiasko.

Säsongen har varit skilda världar för söndagens­ finalmotståndare på Friends arena.

– Jag minns att killarna från Sandviken trodde att de skulle missa slut­spelet när vi var i Ryssland med landslaget, säger Hammarbys lagkapten Stefan Erixon.

I början av december sparkades tränarduon Peter Isaksson och Håkan Pettersson av Sandviken. De regerande mästarna hade inte inlett en säsong lika uselt sedan mitten av 80-­talet och låg utanför slutspelsplatserna i tabellen.

”Tappade energi”

Helt oacceptabelt för en storklubb med åtta SM-­titlar under bältet.

– Vi var egentligen ganska bra under försäsongen och slog ju Hammarby med 8–1 i svenska cupen-finalen. ­Sedan hände något med oss, säger Sandvikens nyckelspelare Erik Säfström, 24.

Han har svårt att sätta fingret på varför seriespelet startade uselt.

– Vi tappade energi och spelet stämde inte alls. Det fanns inget självförtroende och det kändes som att ­hela laget tappade formen samtidigt.

När nya tränar­trion, med Daniel ”Zeke” Eriksson i spetsen, tog över i december beordrade de laget att fokusera på sitt trygga och inkörda grundspel med ­fokus på ett kollektivt vägvinnande passningsspel.

– Vi fick igång passningsspelet och vann ju hur många matcher som helst i rad under vintern, även mot topplagen, säger Erik Säfström.

Starka som lag

Lagkaptenen Christoffer Edlund håller med:

– Vi har blivit jävligt starka som lag. ”Zeke” och kompani har fått in en tro på det vi gör.

Och trots tuffa och stundtals ovissa slutspelsmatcher mot Vänersborg och Villa-Lidköping är Sandviken återigen klara för final.

Stefan Erixon, lagkapten i söndagens finalmotståndare Hammarby, kommer ihåg när Sandviken-spelarna var ängsliga under ­vintern.

– Jag minns att killarna från Sandviken trodde att de skulle missa slutspelet när vi var i Ryssland med landslaget. Christoffer ­Edlund och ­Erik Säfström sa att ”Vi går nog inte till slutspel”, men jag kände hela ­tiden att de ­skulle klara sig. Sandviken har klass­spelare på varje ­position, säger Erixon.

– Det där var lite med glimten i ögat, säger Erik Säfström och viftar bort Erixons­ anekdot.

– Vi ville nog bara sätta ­lite press på Hammarby och förstora upp dem lite. Det blir en härlig final.

Sandvikens krokiga väg till Friends

Mars 2012

Sandviken slår Villa-Lidköping med 6–5 efter en gastkramande final på Studenternas. Det är ­lagets andra raka SM-titel.

April 2012

Laget tappar guldmakaren och skyttekungen Daniel Berlin som lämnar för ryska Dynamo Moskva. 25-åringen hade tidigare under våren utnämnts till Årets man inom svensk bandy. Innan säsongen börjar hinner Sandviken även förlora Mikko Aarni, som slutar, samt David Brodén till Motala och Linus Pettersson som sticker till ryska Zorkij.

September 2012

Sandviken slår Hammarby med 8–1 i finalen av svenska cupen och allt ser bra ut för mästarna, men ...

November 2012

...sedan börjar elitserien och Sandviken startar uselt. I november bryts Sandvikens 21 ­månader långa hemmasvit utan förlust och laget ligger utanför tabellens slutspelsplatser.

December & Januari 2012:

Peter Isaksson och Håkan Pettersson sparkas och en ny tränartrio tar över. Alla tre är Sandviken-legendarer med VM- och SM-guld på i sina meritlistor. Laget spelar bättre, tar sju raka vinster under vintern och blir ­klara för slutspel.

Februari 2013:

Kvartsfinalerna mot Vänersborg börjar tungt för Sandviken, som förlorar det första mötet med 7–4. Sandviken lyckas vända och vinner tillslut matchserien med 3–1.

Mars 2013:

Efter en tuffa bataljer mot Villa-Lidköping vinner Sandviken den femte och avgörande semifinalen.

– Jag tycker att vi visade klart och tydligt att vi är ett bättre lag än Villa-Lidköping, säger Christoffer Edlund som gör fyra mål och blir matchhjälte i 7–2-segern.

Sandviken är därmed klart för final mot Hammarby.

ARTIKELN HANDLAR OM