Sandviken historiska mästare

Löfblad stor hjälte – säkrade första guldet på Friends arena

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Sandvikens damer vann den första SM-finalen i bandy på Friends Arena mot AIK med 4–2. Det var Sandvikens tredje SM-guld genom tiderna och laget fick också revansch på AIK för förlusten i förra årets SM-final.

– Helt underbart, jag kan inte beskriva känslorna, sade Sandvikens matchhjälte Evelina Johansson.

AIK tog visserligen ledningen i SM-finalen på Friends Arena genom Anna Lundin, men resten av första halvlek handlade om Sandviken och Evelina Johansson. Det var hon som låg bakom vändningen från 0–1 till 3–1 på egen hand.

Efter tio minuter blev hon nedslagen och ordnade straff som Michelle Löfblad säkert satte. I den 18:e minuten fick Johansson bollen till skänks av AIK:s Hanna Brusberg och gav Sandviken ledningen, en riktig bjudning.

– Jag såg att hon funderade på var hon skulle slå bollen så jag var uppmärksam, sade Johansson.

Matchens prestation bjöd Johansson på i första halvleks sista minut när hon helt på egen hand gjorde 3–1 för Sandviken.

– Jag tog bollen på egen planhalva och har fått order att bara köra framåt om jag får läge så det gjorde jag, förklarade hon med ett stort leende på läpparna.

”Känns för jävligt”

AIK försökte flytta upp sina positioner i andra halvlek. AIK reducerade och hade ett jätteläge att kvittera i slutet men i stället avgjorde Sandviken på straff i slutet.

– Vi ville mer, visade större hjärta, det avgjorde. Förra året tror jag vi var nöjda bara med att vara i finalen. I år skulle vi bara vinna, sade Evelina Johansson.

I AIK-lägret var det deppat. Laget jagade 15:e SM-guldet på hemmaplan.

– Det känns för jävligt. Vi var inte tillräckligt hungriga, konstaterade Anna Lundin.

Publiksiffran stannade på 2 216.

– Nu när vi spelar inomhus kanske det vore läge att prova att spela samma dag som herrarna så vi fick lite större publik, avslutade Johansson och fick medhåll av Anna Lundin.

SUNE EKLÖF/TT