Nyckeln till guldet: Full fart från start

SPORTBLADET

Sveriges två mest spelskickliga bandylag vet vad som gäller i dagens final.

Att äga bollen från minut ett.

– Viktigast för båda lagen är att ta tag i taktpinnen från start. Det är helt avgörande för vilka som vinner, säger Hammarbys tränare Magnus Brodén.

I dag smäller det Äntligen får Erik Säfström, Sandviken och Stefan Erixon, Hammarby, göra upp om guldet inför rekord­publik på Friends Arena.

Frågar man Magnus Brodén är det inget snack.

– Det här är de två lagen i Sverige som utvecklat ett eget spel på bäst sätt. Jag pratade med ”Zeke” (Sandvikens tränare Daniel Eriksson) om det här och han håller verkligen med.

Hammarby och Sandviken är väl medvetna om varandras kvaliteter.

Och det av en enkel anledning.

Lagen uppträder nämligen enligt en liknande bandy-ideologi.

– Båda lagen är bollskickliga och vill spela sitt spel – samtidigt som det handlar om starka kollektiv, säger Sandvikens elegante spelfördelare Erik Säfström.

”Vi är bättre”

Men han vill ändå poängtera en viss skillnad:

– Vi är bättre. Får vi snurr på det vi vill göra är vi faktiskt skickligare än Hammarby, i alla fall offensivt.

Sportbladet har talat med nyckelspelarna och tränarna i båda lagen. Alla är införstådda om vilket delmoment som blir avgörande i dagens final på Friends Arena.

– Det är viktigt att vi direkt får igång vårt eget spel. När båda lagen vill gå in och dominera med mycket boll så handlar det mesta om vilka som tar kontroll från start, vilket lag som vågar mest, säger Erik Säfström.

”Helt avgörande”

Hammarbys tränare går i liknande tankar:

– Viktigast för båda lagen är att ta tag i taktpinnen från start. Det är helt avgörande för vilka som vinner, säger Hammarbys tränare Magnus Brodén.

Hans lagkapten, Stefan Erixon, utvecklar det vidare.

– Att vi lyckas etablera ett eget spel och vinner den där tidiga kampen. Det blir jäkligt viktigt när det är två spelskickliga lag.

De drygt 40 000 åskådarna på Friends är härmed förvarnade.

Kom inte för sent, det blir nämligen full fart från start.

FAKTA

HÄR ÄR LAGENS GULDTAKTIKER

HAMMARBY

Heta från start

– Att vi lyckas etablera ett eget spel och vinner den där tidiga kampen. Det blir jäkligt viktigt när det är två spelskickliga lag, säger lagkaptenen Stefan Erixon.

– Det är helt avgörande för vilka som vinner matchen, menar tränaren Magnus Brodén.

Stoppa de 3 musketörerna

– Vi måste ha kontroll på Christoffer Edlund och Erik Säfström i första hand. Det är två otroligt duktiga spelare. Säfströms form har varit något utöver det vanliga den senaste tiden och han förser ju Edlund och Johan Löfstedt, deras tredje viktigaste spelare, med bollarna. Han ligger vi jäkligt tajt på, säger Stefan Erixon.

Dra nytta av hemmastödet

– Det här blir som en hemmamatch för oss, säger Magnus Brodén.

– Alla hammarbyare kommer att vara där. Det är en enorm fördel för oss att vi är i majoritet på läktarna. Att få trycket från alla våra supportrar i ryggen betyder mycket, säger Stefan Erixon.

SANDVIKEN

Få Erik Säfström i spel

– Det är smickrande att de funderar på att punkta mig. Att Hammarby ser mig som farlig.

Men egentligen vill jag kunna spela mitt eget spel och vi har ett motmedel. Lagkamraterna måste kliva fram och snurra runt lite för att skapa ytor åt mig, då gör det ingen skillnad att de punktar, säger nyckelspelaren Erik Säfström.

Hela laget delaktigt

– Det viktigaste för oss är att vi får igång vårt kollektiva passingsspel, för då har vi bäst spel i hela Sverige. Om vi vågar utmana från start, ha mycket boll och få alla delaktiga i den kollektiva offensiven: då vinner vi, säger Erik Säfström.

Klara av Bajens supportrar

– Visst ger alla supportrar en liten fördel för Hammarbys del. Men det gäller att vi vågar njuta ute på isen, att vi inte blir störda eller nervösa. Det gäller att bara njuta i nuet, säger Erik Säfström.