Svensk ilska efter dramat: ”Så det funkar här borta...”

Nära fiasko i semifinalen: ”Vilken dramatik”

Foto: Martin Henriksson / BILDBYRÅN
Sveriges Christoffer Edlund jublar efter sitt 2-1 mål i semifinalen under bandymatchen i VM mellan Sverige och Kazakstan den 1 februarii 2014 i Irkutsk.
SPORTBLADET

En utebliven straff kan ha räddat Sverige från fiasko.

Ändå var förbundskapten Jonas Claesson ilsken.

– Vi skulle ju haft två straffar…, säger han till Sportbladet.

Senast Sverige mötte Kazakstan i en VM-semifinal höll det på att sluta i ett blågult praktfiasko. I VM i Almaty 2012 ledde kazakerna med fem minuter kvar att spela men Sverige vände och vann efter straffdrama.

– Det var helt otroligt. De hade läge till 5-3 och fick ett mål bortdömt för offside, minns Daniel Andersson.

På lördagen var det dags igen.

Drömmål av talangen

Precis som senast hade Sverige kört över Kazakstan i gruppspelet (den här gången med 11-2) men väl i semifinalen skulle förbundskapten Jonas Claesson få svettas (nåja) i den 23-gradiga kylan i Irkutsk.

Detta trots att Sandvikens supertalang Erik Pettersson gett Sverige ledning med 4-2 i slutet av den första halvleken – med ett riktigt drömmål.

Inför matchen målades 18-åringen upp som Sveriges joker i jakten på VM-guld och Sandviken-sonens 4-2-mål visade varför han anses som världens störste talang när han jonglerade (!) med bollen fram till mål och avlossade ett distinkt avslut.

”Inte alls klart”

Men när Kazakstans Sergej Potjkunov – helt från ingenstans – reducerade till 4-3 med 25 minuter kvar att spela förvandlades matchen till en rysare.

Sverige började darra.

– Det här är inte alls klart. Jag tror inte att kazakerna innerst inne trodde att det skulle bli så här jämnt, med tanke på hur det såg ut i gruppspelet, sa TV4-experten Per Fosshaug i sändning.

I matchens slutminuter uppstod också situationen som fick de svenska spelarna att hålla andan. Kazakstan kvitterade till 4-4 – trodde alla.

Men målet dömdes, korrekt, bort för offside.

– Oj oj, vilken dramatik, sa TV4:s ”Pelle” Fosshaug.

Att det var ett korrekt domslut rådde det ingen tvekan om, tyckte experten.

– När de (kazakerna) får se reprisen kommer de tycka att det var rätt, men i stridens hetta tycker de så klart att det är fel.

”Har tur”

Med bara sekunder kvar att spela uppstod en situation där Kazakstan mycket väl kunde ha fått straff.

– Sverige har tur som inte får en straff mot sig i slutsekunderna, säger Pelle Fosshaug.

Efter matchen var det dock svenske förbundskapten Jonas Claesson som vädrade sitt missnöje mot domarna.

Han menar att straffen som ledde fram till 1-1 var felaktig.

– Kazakstan fick straffen av någon...Vi skulle haft två straffar, en i första och en i andra halvlek. Det var ingen gåva. Så det funkar här borta, säger han till Sportbladet.

Nu väntar en ny superfinal mot Ryssland och chans till revansch från fjolårets final som slutade i en svensk kollektiv kollaps och förlust 3-4.

ARTIKELN HANDLAR OM