Skräckskadan i VM-finaldramat

”Det var för jävla otäckt”

1 av 6 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

IRKUTSK. Huvuddomaren Juha-Matti Kanniainen skadades svårt under VM-finalen mellan Sverige och Ryssland.

Finländaren fastnade i isen och fick sin egen kroppstyngd över benet.

– Det var för jävla otäckt. Benet stod rätt ut, säger Christoffer Edlund.

Det var obehagliga scener som utspelades på Trud-stadion i Irkutsk. 15 000 åskådare vrålade sig hesa under finalen, men i början av andra halvlek blev det knäpptyst på läktarna.

Anledningen var att domaren Juha-Matti Kanniainen fastnade med ena skridskon i en spricka i isen och föll till marken, där han skrek så att det hördes över hela arenan.

Landslagets sjukgymnast Bengt Ryhed var snabbt framme hos finländaren, som hämtades med ambulans och fördes till sjukhus.

”Han bara skrek”

– Han bara lade sig ner och skrek. Antingen är det ett benbrott, eller så har knäet hoppat ur led, säger Bengt Ryhed till Sportbladet.

Spelarna ville inte tro sina ögon. Kanniainens högerben stod ut i en vinkel som förklarade hans smärtfyllda vrål.

– Han skrek tills han inte orkade skrika mer, säger Per Hellmyrs.

– Fy fan. Jag var tre meter från honom, när han ska ”vrida upp”... Usch! Benet står rätt ut. Det var för jävla otäckt, säger Christoffer Edlund.

Han grimaserar när han talar om händelsen och det har sin förklaring. I november 2011, då hans Sandviken mötte Bollnäs, kolliderade han med dåvarande lagkamraten Daniel Berlin, tappade balansen och satte sig på benet så att fotleden gick av.

– Domaren fastnade i isen och satte sig på benet, som jag gjorde. Ååååh. Fy fan, vad ont det gör...

Matchen fick brytas

Jonas Claesson var också tagen av skadan.

– Fy fan, vad otäckt. Benet stod ut i 90 grader. Det är bland det otäckaste jag har sett på en bandyplan, säger den svenske förbundskaptenen.

Matchen fick brytas under drygt tio minuter, medan fjärdedomaren Jurka Rekila gjorde sig redo att ersätta Kanniainen.

Enligt uppgifter till Sportbladet hade Juha-Matti Kanniainen tur i oturen. Benet ska inte vara brutet. I stället har han skadat menisken, varpå knäet hoppade ur led.

Det är inte första gången huvuddomaren blir skadad i en VM-final. Så sent som i fjol, då titelmatchen spelades i Vänersborg, kolliderade Petri Kuusela med Daniel Mossberg för att senare få Jevgenij Ivanusjkins axel på hakspetsen. Finländaren lämnade isen kraftigt blödande, med sprucken läpp och lindrig hjärnskakning.

ARTIKELN HANDLAR OM