Storsatsande VSK på väg ur slutspelet

SPORTBLADET

Storsatsande Västerås är illa ute i bandyns SM-slutspel.

IFK Vänersborg vann även den andra kvartsfinalen, med 5-3, och kan säkra en plats i semifinalen på fredag.

– Västerås är ett tufft lag att slå, men vi offrar en arm för varandra om det krävs, säger IFK-tränaren Stefan Karlsson.

Västerås SK tänkte utmana Hammarby, Sandviken och Villa-Lidköping om SM-guldet i vinter och värvade därefter.

Världsmålvakten Andreas Bergwall hämtades från Hammarby, Ted Bergström från Broberg, utlånade Tobias Holmberg återvände från Chabarovsk-klubben Neftyanik och samma väg, från Ryssland, kom det förra Zorkij-proffset Johan Esplund.

– Vi har själva sagt att vi ska bli jäkligt bra och har haft tryck på oss under säsongen, säger VSK-tränaren Stefan ”Lillis” Jonsson.

Kan bli tidigt stopp

Med den landslagsmeriterade kvartetten skulle Västerås nå långt i slutspelet, men mycket talar för att det tar stopp redan i kvartsfinalen.

– Vi visste att kvartsfinalserien skulle bli tuff. Vänersborg har ett bra lag, säger VSK-tränaren Stefan ”Lillis” Jonsson.

IFK Vänersborg, som kompletterade truppen med Olle Sundin från Gais och målvakten Mattias Andersson från Blåsut, vann det första mötet med 9-3 och skickade en ny chockvåg genom bandy-Sverige genom att ta ledningen med 2-0 i matcher.

Tisdagens möte, i Vänersborg, slutade 5-3. Nils Berner gav hemmalaget ledningen i den sjunde spelminuten, och från den stunden tvingades Västerås jaga. Förgäves, skulle det visa sig. Det profilfyllda laget var aldrig i ledningen och föll till slut med 3-5.

– Rent spelmässigt är det en rätt jämn match, men vi har förbenat svårt att få in bollen, säger Stefan ”Lillis” Jonsson.

Visst, VSK var ineffektivt, brände en straff vid ställningen 1-3 (Oskar Robertson) och misslyckades med hörnskyttet.

Även i den första kvartsfinalen missade VSK en straff. Då, vid ställningen 0-2, var det Patrik Sjöström som misslyckades.

– Straffarna kommer i rätt lägen, missarna i helt fel lägen, konstaterar ”Lillis”.

IFK Vänersborg skapade betydligt mindre, men utnyttjade sina chanser.

– Det var en ren kämpaseger. Vi var noga med att inte kliva fram så att de fick kontra. Vi var kloka och säkra och höll i bollen. Det var inte det vackraste spelet, men det handlar om att vinna och inte föda deras spel, säger Stefan Karlsson.

Måstematch på fredag

Nu måste Västerås vinna fredagens match i ABB Arena. Annars är säsongen slut.

– Så är det, men även om vi har fått stryk känns det inte som att vi är mil ifrån dem, säger ”Lillis”.

– Vi känner att vi kan vinna varenda match och den inställningen tar vi med oss, säger IFK-tränaren Stefan Karlsson.

I tisdagens andra kvartsfinal besegrade Hammarby Vetlanda på bortaplan. Smålänningarna ledde matchen med 3-2 när 20 minuter återstod att spela, men Hammarby fick sista ordet och vann till slut med 5-3.

Bajen vann även det första mötet (4-2 på Zinkensdamm) och leder således matchserien med 2-0.

Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem matcher.

FAKTA

Kvartsfinal 2 i bäst av 5

Vetlanda–Hammarby 3–5 (1–1)

Vetlanda: Pontus Blomberg, Johan Löfstedt, Tomi Hauska. Hammarby: Adam Giljam 2, Jesper Jonsson, Ulf Einarsson, Anders Persson.

Publik: 1 794.

Hammarby leder med 2–0 i matcher.

Vänersborg–Västerås 5–3 (2–1)

Vänersborg: Nils Berner, Christoffer Fagerström, Henrik Eriksson, Johan Koch, Joakim Hedqvist. Västerås: Jonas Nilsson, Janne Rintala, Johan Esplund.

Publik: 2 978.

Vänersborg leder med 2–0 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM