Hammarby erkänner ekonomisk dopning

SPORTBLADET

Hammarby bandy lider ekonomiskt och spelarna är fria att lämna.

Nu erkänner klubben ekonomisk dopning.

– Det kom inte som en blixt från klar himmel, säger klubbchefen Niclas Swanér.

Det var på nyårsdagen som Dagens Nyheter uppgav att Hammarby bandy har det tufft ekonomiskt och tvingades sänka spelarnas löner. Alla spelare var tillåtna att lämna klubben.

Hammarby har haft problem i flera år och erkänner nu ekonomisk dopning.

– Det är egentligen inget nytt isolerat problem. Sedan vi bolagiserades för sju-åtta år sedan har man haft en dopad ekonomi, kan man säga. Och nu har vi verkligen tagit tag i problemet, säger klubbchefen Niclas Swanér till SVT Sport.

"Levt över tillgångarna"

För Sportbladet förtydligar han:

– Under de åtta år som vi har varit ett aktiebolag är det två år som vi gjort ett positivt resultat, det är de två åren vi vunnit SM-guld. Annars har det varit ett negativt resultat. Så länge man har klarat likviditeten och kassaflödena är det inga problem att göra ett negativt resultat, så länge du har ett eget kapital att balansera in det negativa resultatet i. Men summan av många negativa resultat blir till slut för stor även för ett aktiebolag att bära.

– Vi har levt lite över våra tillgångar under en längre tid.

Samtal pågår

Hammarby har påbörjat individuella samtal med spelarna som har rätt att lämna klubben.

– Det pågår dialog med några och det kommer fortsätta över helgen, säger Niclas Swanér.

Har ni fått besked om att några vill lämna?

– Inte som jag kan kommentera i dag. Men att vi ska gå helt oberörda genom det här vore kanske lite för mycket att hoppas på.

Enligt Niclas Swanér har Hammarby bandy vidtagit fler åtgärder än att skära i spelarlönerna för att få rätsida på ekonomin.

– Vi har haft en ansträngd ekonomi under en längre tid, så det här kom inte som en blixt från klar himmel. Vi har jobbat på stenhårt. Vi har en plan och vi har dialog med flera nya och gamla sponsorer. Vi har även några andra projekt som ska sjösättas inom kort. Det kommer ske aktiviteter på intäktsidan. Nu har vi tagit ett drastiskt steg, men vi kände oss tvungna att ta det ansvaret. Vi hoppas och tror att vår plan ska vara fullt tillräcklig för att få en ekonomi i balans, säger Niclas Swanér.

Hammarby förlorade mot Vänersborg med 4–3 under fredagskvällen. Därmed bröts laget svit på elva raka matcher utan förlust.

FAKTA

Vänersborg–Hammarby 4–3 (2–0)

Vänersborg: Mikko Lukkarila 2, Emil Viklund, Christoffer Fagerström. Hammarby: Stefan Erixon 2, Robin Sundin.

Publik: 2012.

Sandviken–TB Västerås 8–3 (2–2)

Sandviken: Erik Pettersson 3, Linus Forslund 2, Patrik Nilsson, Daniel Mossberg, Erik Säfström. TB Västerås: Fredrik Rydberg 2, Mattias Rydberg.

Publik: 1008.

Kalix–Broberg-Söderhamn 0–2 (0–0)

Broberg–Söderhamn: Martin Söderberg 2.

Publik: 409.

Bollnäs–Kungälv 4–2 (3–1)

Bollnäs: Daniel Berlin 2, Samuli Helavuori, Per Hellmyrs. Kungälv: Mikael Lindberg, Robin Mohlen.

Publik: 1415.

ARTIKELN HANDLAR OM