Edlund höll lekstuga mot Ryssland

Foto: ARKIVBILD: BILDBYRÅN
Christoffer Edlund.
SPORTBLADET

Det är tur för Ryssland att finalen i årets bandy-VM spelas först i april.

Sverige bjöd nämligen på utklassning i veckans landskamper – fredagens 7–1 följdes upp med 9–4 på söndagen.

Sällan har Sverige varit så överlägset mot ryskt motstånd. Sammanlagt 16–5 på två landskamper mot ett regerande världsmästarlag som inte riktigt stod att känna igen.

Allra roligast hade Christoffer Edlund, till vardags anfallare i ryska Jenisej. Fjolårets skyttekung i VM gjorde fyra mål i fredagens match i Nässjö och fyllde på med ett hattrick i Vetlanda.

– Totalt sett två mycket bra landskamper, det var länge sedan vi hade så här stora siffror, sade Sveriges lagkapten Andreas Westh, som stod för 6–2-målet, till Mittmedia.

Ryssland saknade flera av sina nyckelspelare, däribland skadade Sergej Lomanov, och lär inte bjuda på lika stora ytor när det drar ihop sig till VM-spel.

– Det blir andra bullar i Chabarovsk. Ryssarna är givetvis inte glada över det här, men det kan bli helt annorlunda i VM, sade Westh.

I fjolårets VM vann Ryssland guld efter seger med 3–2 i finalen mot Sverige i Irkutsk. Då spelades finalen som brukligt i februari.

Nytt för i år är att VM spelas först i månadsskiftet mars-april, när ligorna i Sverige, Finland och Ryssland är färdigspelade.

FAKTA

Sverige–Ryssland 9–4 (3–1)

Sverige: Christoffer Edlund 3, Patrik Nilsson 2, Andreas Westh, Johan Löfstedt, Adam Gilljam, Erik Pettersson. Ryssland: Jevgenij Dergajev 2, Artem Bondarenko, Igor Larionov.

Publik: 1 664.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM