Sverige till semi efter jättekross

SPORTBLADET

CHABAROVSK. Patrik Nilsson fortsätter att ösa in mål i bandy-VM.

Efter fyra fullträffar mot Lettland närmar sig skyttekungen 100-strecket.

– Har man lägen kan man lika väl göra mål, säger 33-åringen efter 14-2-segern.

Sverige körde som väntat över Lettland i kvartsfinalen i bandy-VM i Chabarovsk. Patrik Nilsson inledde målskyttet i den 13:e minuten och han nöjde sig inte med det.

I andra halvlek gjorde han ytterligare tre mål - inom loppet av fyra minuter. Sveriges övriga mål gjordes av Christoffer Edlund 2, Daniel Andersson 2, Adam Gilljam 2, Jonas Nilsson 2, Johan Östblom och Erik Säfström.

– Jag hade några lägen i första halvlek, men åkte på en skridsko, la bollen utanför och var lite slarvig. Känslan var bättre i andra. Han man lägen kan man lika väl göra mål, säger Patrik Nilsson till Sportbladet.

”Spelarna är vana”

Sandviken-anfallaren vann skytteligan för tredje gången och har visat att han är en pålitlig målskytt även i landslaget.

Han har gjort nio mål på fyra matcher i årets turnering, totalt 98 på 53 VM-matcher. Det ger ett snitt på 1,85 mål per match.

Det andra glädjeämnet i kvartsfinalen var att ingen spelare blev skadad.

– Det blir jävligt konstigt, men spelarna är vana vid att spela sådana här matcher och det är ändå en kvartsfinal. Jag tycker att killarna hanterar det bra mentalt. Lettland är betydligt bättre organiserade än dem vi har mött tidigare år, säger förbundskapten Jonas Claesson.

Lettland har två spelare som till vardags spelar i ryska ligan, Maksims Blems från Irkutsk-klubben Bajkal, och Maksims Matveevs, som är lagkamrat med Johan Östbloms i Neftyanik.

”Finland har blivit bättre”

Ändå är klasskillnaden total. Sverige vann med 14-2 utan att behöva överprestera.

– Det går inte att dra några större växlar av det här, men det var bra att vi fick åka av oss gårdagens match. Nu ska vi åka tillbaka till hotellet, käka och ladda inför semifinalen, säger Patrik Nilsson.

Då, under torsdagens möte med Finland, kommer det att bli betydligt tuffare för Sverige.

– Finland har blivit bättre under turneringens gång och gjorde en bra match mot Kazakstan (3-3). Sverige-Finland är speciellt i alla sporter, så vi måste upp i nivå, säger Patrik Nilsson.

FOTNOT: Semifinalerna torsdag svenska tider: Sverige-Finland 08.00, Ryssland-Kazakstan 12.00

FAKTA

De har gjort flest VM-mål:

98: Patrik Nilsson

72: Daniel Andersson

52: David Karlsson

50: Christoffer Edlund

48: Stefan Erixon

47: Jonas Claesson

45: Michael Carlsson

42: Magnus Muhrén

38: Jonas Edling

37: Bengt ”Pinnen” Ramström, Johan Esplund

33: Per Fosshaug

32: Bernt ”Bempa” Ericsson, Anders Östling

30: Hans Elis Johansson, Mikael Arvidsson