Krossade Finland – Sverige till final

Foto: TT
Daniel Andersson efter turneringens läckraste mål.
SPORTBLADET

CHABAROVSK. Sverige körde över Finland i VM-semifinalen.

Då passade Daniel Andersson på att göra turneringens läckraste mål. Från 25 meters avstånd placerade Villa-stjärnan ett dragskott i krysset.

– Ja, herregud. Jag lyfter på hatten för mig själv, säger han till Sportbladet efter 10-1-segern.

LÖNELISTOR: Så här mycket tjänar bandystjärnorna

Klasskillnaden var total när Sverige förnedrade Finland i VM-semifinalen i Erofey Arena. Matchen slutade 10-1 trots att Sverige öppnade matchen i ett lågt tempo och brände en rad målchanser.

– I andra halvlek var de inte nära oss någonstans. Vi har många individuellt skickliga spelare som sätter varandra i bra lägen hela tiden, säger Daniel Andersson.

Han ler sig igenom intervjun och det finns en anledning till det. Hans tredje mål i matchen, som betydde 10-0, var så avancerat att det inte förekommer i några instruktionsböcker.

31-åringen fick bollen på vänsterkanten, tittade upp och skickade i väg ett dragskott. Bollen gick i en båge över den finske målvakten Pertti Virtanen och in i mål.

– Jag brukar prova att göra lite ”dragare” på träning och även när vi har spelat – men inte från 25 meter i en VM-semifinal. Jag fick jordens träff, säger Daniel Andersson.

”Lite mer tur...”

Blev du själv förvånad?

– Inte över att jag fick en bra träff, men att den sitter en decimeter från kryssribban. Det är lite mer tur än skicklighet.

Att Daniel Andersson kan göra sådana mål beror på hans val av klubba. Han använder en Mobäcken-klubba, som inte tillverkas längre.

– Alla andra spelar ju med stenhårda ek-klubbor, eller vad det är. Jag har en Mobäcken-klubba kvar, som är av ett annat träslag. Jag kan få en katapulteffekt när jag trycker den mot isen, men den ska användas till annat också, säger Daniel Andersson.

Nu väntar en trolig VM-final mot Ryssland, som besegrade Kazakstan med 14–0 i den andra semifinalen. Titelmatchen spelas på lördag klockan 08.00, svensk tid.

– Det blir en häftig match. Får vi ihop defensiven och är tajta kommer de att få det tufft, säger Daniel Andersson.

LÖNELISTOR: Så här mycket tjänar bandystjärnorna