Hjälten 2012 hoppas på repris mot ryssarna

”Det hade inte varit fel”

SPORTBLADET

CHABAROVSK. Han tog på sig hjälterollen senast Sverige slog Ryssland i en VM-final.

På lördag vill Daniel Berlin att historien upprepas.

– Det hade inte varit fel. Det är det jag siktar på, säger den svenske mittfältsmotorn.

Sverige har förlorat de två senaste VM-finalerna mot Ryssland, i Vänersborg respektive Irkutsk. Daniel Berlin har betydligt ljusare minnesbilder från 2012, då Sverige vände ett 2-4-underläge och blev världsmästare i Kazakstan.

Titelmatchen slutade 5-4 sedan en viss mittfältare avfyrat ett knackskott som fick isen på Medeo-stadion utanför Almaty att spricka.

– Det var något extra att få avgöra och det händer att jag tänker tillbaka på det, säger Daniel Berlin till Sportbladet.

28-åringen, som inför säsongen lämnade Dynamo Moskva för Bollnäs, kan fortfarande göra mål och dundrade in en boll bakom Pertti Virtanen i semifinalen mot Finland.

”Absolut inte det bästa”

Berlin och de andra svenskarna hade lekstuga och vann med hela 10-1.

– Vi kan inte rå för vilka vi möter, men för bandyns skull är det absolut inte det bästa, säger han om utklassningssiffrorna.

Det kommer att bli betydligt tuffare i VM-finalen mot Ryssland, som besegrade Kazakstan med 14-0 i sin semifinal.

– Men ryssarna har stor press på sig. Jag har spelat med flera av spelarna och vet vilket tryck det brukar vara på laget. Om det sedan går lite emot dem... Ja, det kan vi använda till vår fördel, säger Daniel Berlin.

Gruppspelsmötet mellan Sverige och Ryssland slutade 1-1. Då kokade Erofey Arena, och det lär inte bli sämre stämning under lördagen.

– Det ska bli roligt att spela final inför fullsatta läktaren. När vi möttes i gruppspelet fick vi ett smakprov på vad som komma skall, säger Daniel Berlin.

”Speciellt att möta dem”

Under matcherna är han dock så koncentrerad att han inte uppfattar livet på läktarna.

– Det är speciellt att spela mot ryssarna och jag är väldigt fokuserad. Jag upplevde inte stämningen alls och sa till Joel (Othén) efter matchen: ”Jag är besviken på att de inte körde vågen”. Han tyckte att jag var dum i huvudet, för det gjorde de ju. Det var ett sådant liv att han satt på bänken och höll för öronen. Efteråt såg jag några klipp och blev nästan chockad, berättar Daniel Berlin.

Han tar ett stort defensivt ansvar och har bara gjort ett mål under turneringen. Nummer två får gärna komma i finalen, för enligt Daniel Berlin är det hög tid att Sverige tar tillbaka VM-pokalen.

– Ja, det tycker jag. Vi var nära i Irkutsk i fjol, men då missade vi två straffar. Det har vi inte råd med om vi ska vinna. Jag lägger mest fokus på defensiven men om jag får en chans ska jag göra mål. Så fokuserad ska jag vara på lördag.

”Går inte att jämföra”

Hur stort är det för en bandyspelare att få möta Ryssland i en VM-final i Ryssland?

– Det går inte att jämföra med något annat. Jag önskar att alla bandyspelare och ungar som håller på med bandy förstår hur stort det här är för oss och folket här borta. Inramningen, trycket, vad som krävs för att komma hit... Alla borde sträva efter det. Vi som är här älskar det här, säger Daniel Berlin.