Kollaps när Sverige tappade VM-guldet

Ryssland tog tredje raka VM-guldet

SPORTBLADET

CHABAROVSK. Han trodde att hans 100:e VM-mål skulle bli guld värt.

Det blev det inte.

Sverige tappade en 3-1-ledning på sju minuter i VM-finalen mot Ryssland.

– Det vet i fan vad som hände. Det hade varit fint att få avgöra, säger Patrik Nilsson efter 3-5-förlusten.

Sverige fick en drömstart på finalen och ledde med 2-0 redan efter sex minuters spel.

Även slutet såg ut att bli lyckligt, för när bara sju minuter återstod att spela slog Patrik Nilsson in en hörna som betydde 3-1.

– Nu är det läge, kändes det som. Vi spelade så jävla bra och hade en klockren defensiv fram till den 83:e minuten. Sedan vet i fan vad som hände. Jag har ingen förklaring till varför det blev som det blev, säger Patrik Nilsson.

Ryssarna dominerade spelet och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg, men svenskarna spelade bra defensivt och i målet fortsatte Andreas Bergwall att storspela.

”Fruktansvärt nära”

Ändå stod det 5-3 på resultattavlorna i Erofey Arena när matchen var slut. Ryssland gjorde alltså fyra mål inom loppet av sju minuter.

3-2-reduceringen kom i anfallet efter 3-1-målet, då Aleksandr Tiukavin placerade bollen bakom Bergwall.

– De får in en isare, som går förbi jag vet inte hur många gubbar och går stolpe in, säger Patrik Nilsson och suckar.

Sverige var fortfarande i ledningen, men bara i några sekunder. Sergej Lomanov kvitterade till 3-3 och innan slutsignalen ljöd hade även Pavel Rjazantsev och Maksim Isjkeldin gjort mål.

– Det är fruktansvärt nära och jag trodde att vi skulle fixa det vid 3-1, men när de gjorde 3-2 fick vi inte ihop defensiven längre. Jag har aldrig sett ett lag åka så mycket skridskor. Normalt sett ska vi kunna stå emot, men i dag orkar vi inte. Ja, de åker väl fortfarande där ute, säger Andreas Bergwall.

Ryssland genomförde matchen i ett rasande tempo, men i normala fall brukar spelarna krokna efter 70-80 minuter. Under lördagen räckte bränslet hela vägen till mål.

”Ska orka stå emot”

Däremot föll Sverige ihop som ett korthus.

– De mosar på, men vi ska orka stå emot matchen ut. Nu gör vi det bra i 85 minuter, säger Per Hellmyrs, som var inblandad i Sveriges två första mål.

Sverige kontrade framgångsrikt under matchen och hade flera farliga målchanser. Christoffer Edlund träffade stolpen två gånger och Daniel Mossberg valde att passa när han kom helt fri med ryske målvakten Roman Tjernych.

– Vi har lägen och ska kunna stänga matchen, känns det som. I stället får vi någon form av hjärnsläpp. Kanske slappnar vi omedvetet av och tror att det är klart, säger Hellmyrs.

Ryssland har nu vunnit de tre senaste VM-finalerna mot Sverige.

– Det här är den värsta förlusten på länge, säger Andreas Bergwall.

– Som matchen gestaltade sig är det ofattbart att vi inte vinner. Det här är blytungt, säger Per Hellmyrs.

1981 vann Sverige sitt första VM-guld i just Chabarovsk, men 34 år senare fick ryssarna sin efterlängtade revansch.

ARTIKELN HANDLAR OM