Tredje generationen Johansson i Villa

Foto: Aftonbladet
Göran Johansson, Ludvig Johansson och Jonas Johansson har alla spelat i Villa
SPORTBLADET

LIDKÖPING. Farfar och pappa har spelat i Villa.

Nu är det 19-årige talangen Ludvig Johanssons tur.

– Det är roligt att man får utdelning av all träning man lägger ner, säger han.

Tidigare under säsongen har han spelat i A-laget som junior. Men nu är den tiden förbi. Två dagar innan julafton skrev Ludvig Johansson, 19, ett tvåårskontrakt med Villa-Lidköping.

– Ja det var roligt. Det är kul att man får utdelning av all träning man lägger ner, säger 19-åringen och ler.

Både hans farfar Göran "Fiskarn" Johansson och pappa Jonas Johansson har spelat för klubben, båda som målvakter. "Fiskarn" skyddade Villas mål mellan 1964 till 1983. Sex år senare, 1989, stod pappa Jonas mellan stolparna fram till 1997.

Att ”Fiskarn” blev målvakt var av en ren tillfällighet medan Jonas testade på att vara utespelare fram till 13 års ålder. Under en match testade han på att stå i mål och där stannade han sedan kvar.

Men Ludvig själv trivs bäst som utespelare då han spelar som forward i A-laget.

– Jag har aldrig riktigt varit nära att bli målvakt utan har hela tiden spelat ute. Där trivs jag bäst, säger Ludvig.

Farfar missar inget

Sportbladet möter dem i Sparbanken Lidköping Arena efter annandagsbandyn då Villa precis vunnit mot Kungälv med 7-3. 4903 åskådare var på plats för att se matchen, något som Ludvig tyckte var häftigt.

– Det är häftigt, det gör man inte så ofta. Det är nog ett rekord för min egen del att spela inför så många åskådare. Så det är klart att det är häftigt, säger han.

För några veckor sedan, när laget mötte Gripen hemma, gjorde Ludvig sina två första elitseriemål.

Farfar ”Fiskarn” var självfallet på plats.

– Jag missar inget, jag bor nästan här, säger han och skrattar.

Men pappa Jonas missade tyvärr matchen.

– Jag är tränare för P14 och vi tränade ute på Isstadion då, så jag missade matchen. Men vi hörde jubel ifrån arenan och då tyckte jag att det lät som om speakern sa Ludvig och sen skrek publiken Johansson. Och då kollade jag på telefonen så då fick jag reda på det. Man blir väldigt stolt, säger han.

En riktig bandyfamilj

Det är inte bara Ludvig som spelar bandy i familjen Johansson. Storebror Oliver spelar division-1 bandy i Stockholmsklubben GT/76 och lillebror Vilgot i Villas P14-lag. Så familjen Johansson är sannerligen en bandyfamilj.

Hur är det att se Ludvig spela i A-laget?

– Det är kanonroligt. Det är definitivt det roligaste man får vara med om, säger ”Fiskarn” och tittar stolt på sitt barnbarn.

– Jo det är klart att det är roligt. Det är klart att det är, säger Jonas.

Farfar "Fiskarn" har 317 elitseriematcher med Villa och pappa Jonas har 200.

Ludvig, som spelat 15 elitseriematcher, har således en bit kvar innan han kan matcha farfars och pappas elitseriematcher i den blåvita Villadressen.

FAKTA

Göran "Fiskarn" Johansson, 70 ,fd målvakt

Spelade i Villa-Lidköping mellan 1964 till 1983. Har spelat två SM-finaler med klubben, 1975 och 1983. Gjorde sin sista match för klubben i SM-finalen mot Boltic 1983.

Jonas Johansson, 46, fd målvakt

Spelade för klubben mellan 1989 till 1997. Gjorde totalt 200 elitseriematcher mellan stolparna innan han la skidskorna och handskarna på hyllan.

Ludvig Johansson, 19, forward Villa-Lidköping

Spelat med Villas J20-lag och spelade SM-final med laget förra året men de förlorade mot Vetlanda. Har nyligen skrivit ett tvåårskontrakt med A-laget. Hittills har han spelat 15 elitseriematcher för klubben samt gjort två mål.