Bergwall om tiden i Ryssland

Foto: Bildbyrån
Anders Bergwall
SPORTBLADET

Hur är det egentligen att vara bandyproffs i Ryssland?

För VSK Podden berättade målvakten Anders Bergwall om sina tre år som proffs.

– Dynamo är polisens grabbar, berättar han.

I det andra avsnittet "Livstidskontrakt" av VSK Podden berättar målvakten Anders Bergwall bland annat om sin tid som bandyproffs i Ryssland. Han spelade tre år i den ryska klubben Dynamo Kazan, som under hans första år hette Raketa.

– Man tyckte att det blev bättre om det blev polisens lag, så de bytte namn. Dynamo är polisens grabbar. Det var häftigt, alla de ryska grabbarna fick legitimationer. Så fort de blev stannade så visade de upp det och fick köra vidare. Och då spelade det ingen roll vad de hade gjort i trafiken, berättar Bergwall i podden.

Men någon legitimation fick inte de svenska proffsen.

– Nej, vi var svenskar och det funkade inte på samma sätt.

"Man går inte direkt ut och kollar på stan"

Som svenskt bandyproffs gäller det att acceptera villkoren och levnadssättet som Ryssland har.

– Man blir accepterad om du accepterar deras villkor när det gäller deras levnadssätt, kultur och allting sådant. Gör du inte det så får du det jobbigt. Accepterar du att du är i Ryssland och gör det bra så får du stor respekt och bra acceptans faktiskt.

Bergwall berättar att som proffs har man mycket fritid, men att det blir väldigt mycket med alla bortaresor när det vankas match.

– Man tränar en gång om dagen så man har ganska mycket fritid. Men det blir väldigt mycket med alla bortaresor. Man är borta och spelar två eller tre matcher i sträck, ligger på hotell och är borta i Sibirien. Det kan vara 40 minusgrader ute och man går inte direkt ut och kollar på stan på kvällarna, det gör man inte. Det är lite annorlunda att gå ut på stan i Ryssland än i Sverige och i Västerås. Det är lite farligare och att det är kallt.

"Händer mycket runt många håll och kanter"

Inom skidsporten är det känt att flera ryska skidåkare har varit dopade. Men om det försiggår sådant inom bandyn vill inte Bergwall ge klart svar på.

– Om vi tar alla andra sporter som börjar komma fram nu så tycker jag, utan att säga för mycket, att man kan ställa en motfråga: Tror du bandyn är ren om ingen annan är det?

Men han berättar att man märker av att det försiggår "fuffens" inom sporten.

– Det händer mycket grejer på många håll och kanter. Vissa delar är öppet och visa delar är inte det, så det är svårt att säga. Men som svensk får man inte reda på allting heller, det tror jag faktiskt inte.

Var bedrövligt

I podden får Bergwall frågan kring köpta domare i Ryssland. Han berättar att situationen under hans första år var bedrövlig.

— Jag vet att man har jobbat med att få bort det. När jag var där det första året så var det fullständigt bedrövligt. Det har väl kommit bort till en viss del men det finns kvar, det finns det. De säger de ju även när man snackar med de ryska grabbarna att det finns kvar i KHL (ryska hockeyligan) också.

FAKTA

Anders Bergwall

Ålder: 41

Position: Målvakt

Klubb: Västerås SK

Meriter: Bergwall har vunnit 6 VM-guld med det svenska landslaget samt vunnit 3 SM-guld, två med Västerås och ett med Hammarby.