Kalix åkte 90 mil till hemmamatch – vann

"Det ger ett oseriöst skimmer över sporten som vi inte behöver"

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Elitserielaget Kalix tvingades iväg rekordlånga 90 mil för dagens hemmamatch.

Inför 34 åskådare fick laget trots all kalabalik efter förbundets beslut fira en seger.

– Jag hoppas att det både är en historisk och unik match. Jag vill aldrig någonsin att det drabbar något annat lag, säger tränaren Mats Rönnqvist.

Foto: Bildbyrån
Mats Rönnqvist

Bandyförbundet har en köldgräns på minus 22 grader och i Kalix är det just nu för kallt för att spela.

Eftersom laget redan hade ställt in en match bestämde förbundet att dagens hemmamatch mot Broberg-Söderhamn skulle flyttas. Kompromissen blev Uppsala – hela 90 mil från Kalix.

Både dyrt och långt ifrån hemma. Men inför tappra 34 åskådare kunde 'hemmalaget' fira en 7-4-seger.

"Kalabaliken syntes inte"

– Jag är jätteglad över att grabbarna lyckades mobilisera krafter och vinna. Det var en rättvis seger och kalabaliken runtomkring syntes inte på spelarna. Men det är klart som fasen att jag är jättemissnöjd att förbundet fattade ett beslut som tvingade oss att åka och spela borta. Där kommer jag aldrig ändra mig vare sig vi vinner eller inte, säger tränaren Mats Rönnqvist.

Rönnqvist tycker att förbundet borde räkna med ett kallt januariväder i Kalix i säsongsplaneringen, och lämna utrymme för ett par inställda matcher.

– Jag tycker att förbundet ska se sig själv i spegeln och rannsaka sig, säger tränaren.

"Brann fullständigt"

Mest förbannad är han över förbundets tidigare uttalande om att Kalix får "skylla sig själv" eftersom klubben redan har ställt in en match.

– Det var då det brann till hos mig fullständigt. Det gjorde mig både besviken och förbannad. Vi flyttade den matchen på grund av förbundets egna köldgräns.

Känns det hela oseriöst?

– Ja, det tycker jag. Det ger ett oseriöst skimmer över sporten som vi inte behöver. Det handlar om en lagidrott i den högsta serien och vi tränar och sliter som alla elitserielag i hockey och fotbollslag i allsvenskan. Då tycker jag att förbundet ska agera därefter.

Men lika motarbetat som klubben känts sig av förbundet – lika mycket stöd har man känt från övriga bandy-Sverige.

Över 300 personer har skänkt olika summor för att täcka extra utgifter och publiktapp.

– Vi är jätteglada att mitt i allt elände så visar det sig att det finns ett enormt stöd för bandy och oss i det här fallet.

FAKTA

Resultat

Kalix–Broberg-Söderhamn 7–4 (2–3)

Kalix: Christoffer Norin 2, Johan Sundqvist, Erik Olovsson, Antti Ekman, Christian Frohm, Simon Viklund. Broberg–Söderhamn: Stefan Larsson, Jonas Nygren, Martin Söderberg, Robert Dammbro.

Publik: 34.