Kaxig passning – sen vann Sverige stormötet

SPORTBLADET

ULJANOVSK. Sverige besegrade Ryssland med 6–3 i den sista gruppspelsmatchen i bandy-VM.

Det är bara början.

Timmarna före avslag levererades två trunkar med guldhjälmar till ett hotell i Uljanovsk.

– Det är dags nu. Alla är fruktansvärt sugna på att vinna, säger mittfältaren Johan Löfstedt.

Foto: Stefan Holm
Timmarna före avslag levererades två trunkar med guldhjälmar till Ryssland.

Sverige inledde bandy-VM med att utklassa Finland (9–1) och Kazakstan (11–4). Den tredje gruppspelsmatchen, mot Ryssland, förväntades bli betydligt jämnare men...

...pang, pang, pang, pang, pang!

Svenskarna ledde med 5–0 redan efter en halvtimmes spel och hade, åtminstone tillfälligt, tystat merparten av de 5 000 högljudda åskådarna i Volga-Sport-Arena.

I första halvlek var Sverige både en och två klasser bättre än de regerande världsmästarna. Svenne Olssons manskap visade mer vilja, jobbade som ett lag i defensiven och spelade med bättre organisation. Dessutom hade Sandvikens superduo, Christoffer Edlund och Erik Pettersson, en betydligt bättre dag på jobbet än den ryske målvakten Denis Rysev.

”Så nära perfektion”

Johan Löfstedt, som är krasslig och avstod från spel, trodde knappt sina ögon när första halvlek var över. Edlund hade gjort tre mål, ”EP” två och jumbotronen visade 0–5.

– Det var så nära perfektion det går att komma. Ryssarna blir jättefrustrerade, men även i de andra matcherna har vi haft en jäkla snurr på bollen, säger Löfstedt till Sportbladet.

Ryssarna lyfte sig och gjorde tre snabba mål i början av andra halvlek, men när Daniel Mossberg tryckte in bollen som betydde 6–3 var matchen avgjord.

”Det är dags nu”

Allt talar för att lagen möts på nytt på söndag, då VM-finalen avgörs på Trud-stadion. Sverige har förlorat de tre senaste titelmatcherna, men rekvisitan till det efterlängtade guldfirandet kom till Uljanovsk under onsdagen. När Håkan ”Nypan” Nygren, före detta spelare och ledare i Hammarby, och hans kompisar kom till VM-staden och checkade in på Venets hotell hade de med sig två stora trunkar fyllda med guldhjälmar.

Johan Löfstedt skulle inte ha något emot att lämna Uljanovsk med en sådan på huvudet.

– Om hjälmarna är ett tecken? Ja, det är det. Det är dags nu. Vi har en stor revanschlusta, för det känns som att de tre senaste VM-finalerna kunde ha slutat hur som helst. Alla är fruktansvärt sugna på att vinna och kan vi spela på alla spelare i 90 minuter får ryssarna det tufft, säger Johan Löfstedt.

Fotnot: Sverige möter Lettland i kvartsfinalen. Avslag i Volga-Sport-Arena 14.00, svensk tid.

FAKTA

Matchfakta

Ryssland–Sverige 3–6 (0–5)

0–1 Christoffer Edlund (15), 0–2 Erik Pettersson (18), 0–3 Christoffer Edlund (24), 0–4 Christoffer Edlund (27), 0–5 Erik Pettersson (28), 1–5 Maxim Isjkeldin (48), 2–5 Jevgenij Dergajev (49), 3–5 Jevgenij Ivanusjkin (53), 3–6 Daniel Mossberg (66).

Publik: 4 350.

Kazakstan–Finland 5–3 (2–0)

Kazakstan: Anatoij Golubkov 3, Rauan Issalijev, Dmitrij Zavidovski. Finland: Janne Rintala, Mikko Lukkarila, Juho Liukkonen.

Publik: 937.