Ska gräva guld i USA

”Har ett otroligt revanschsug”

Foto: Foto: SVENSKA BANDYFÖRBUNDET OCH BILDBYRÅN
Camilla Johansson.
SPORTBLADET

Hennes bröder spelar i elitserien, men sett till meriterna är Camilla Johansson den stora stjärnan i bandyfamiljen.

Nu är hon i Minneapolis för att leda Sverige till VM-guld.

– Vi har byggt upp ett otroligt revanschsug, säger 27-åringen.

Sverige behövde inte överanstränga sig för att besegra Norge i VM-premiären. Matchen slutade 4–1 och Camilla Johansson, till vardags i Kareby, gjorde ett av målen.

Hon är en av världens bästa bandyspelare, men så har i princip hela hennes liv handlat om spelet med det lackröda nystanet.

Mittfältaren växte upp i Frillesås, med en pappa som är bandytränare, en intresserad mor och två bandyspelande bröder. Fredrik, 29, spelar i dag för IFK Kungälv, medan lillebrorsan Mattias, 24, förbereder sig inför SM-slutspelet med Villa Lidköping.

– Väldigt mycket har handlat om bandy, skulle jag vilja säga. Jag är ju uppvuxen i en bandyfamilj och vi är väldigt tajta som syskon. Vi har stöttat och motiverat varandra och snackat mycket bandy. Jag har lärt mig otroligt mycket av dem, berättar ”Millan”.

Spelade i pojklaget

Hon spelade för Frillesås pojklag fram till de sena tonåren och har sedan 2007 tillhört Kungälvsklubben Kareby, som hon hjälpt till två SM-guld. Till skillnad från sina bröder tjänar hon inga pengar på sin sport. Inom dambandyn finns inga ersättningar att hämta, inga Rysslandsdrömmar att odla, knappt några rubriker att jaga.

– Jag spelar för att det är så jäkla kul, för passionen, för glädjen och gemenskapen i ett lag, säger Camilla Johansson.

Hon bor i Göteborg, jobbar på familjens gård i Frillesås, fem mil söderut, och åker därifrån vidare till Skarpe Nord eller Ale Arena.

– Det blir några timmar i bilen, men det är värt varenda mil, säger hon.

”Fick inte ihop det”

Camilla Johansson spelar sin fjärde VM-turnering och har två guld på meritlistan. Ja, Sverige prenumererade på titeln fram till 2014, då Ryssland blev världsmästare efter att ha besegrat Sverige med 3–1 i finalen.

– Ryssarna var bra, men vi gjorde ingen bra match i VM-finalen och det var det som sved mest. Vi fick inte ihop det när det gällde, säger ”Millan”.

Sedan dess har hon längtat till VM i Minneapolis.

– Besvikelsen och tomheten var enorm. Jag ville spela om matchen direkt. Fan, att behöva vänta i två år på revansch.

Så nu är det dags att återställa ordningen och hämta hem VM-guldet?

– Ja, det är det verkligen. Vi ska ha fullt fokus i varje match, sätta full fart från början och inte underskatta något motstånd. Det är ett fruktansvärt taggat gäng som har gått in i den här VM-turneringen, säger Camilla Johansson.

FAKTA

Så spelas bandy-VM:

Torsdag: Sverige–Norge, 4–1.

Fredag: Sverige-USA, Sverige-Kanada.

Lördag: Sverige-Kina, Sverige–Finland, Sverige-Ryssland.

Söndag: Semifinaler, bronsmatch, final.

Matcherna spelas 2 x 30 minuter.