Tellus en match från tidernas skräll

IK Tellus är en seger från att ta sig upp till elitserien

1 av 8 | Foto: Lasse Allard
Hampus Krantz i omklädningsrummet.
SPORTBLADET

En match från den stora knallen.

I dag kan Tellus skriva historia.

Sportbladet besökte kompisgänget som är på väg att chocka bandysverige.

– Vi är en match från att förverkliga vår dröm, säger Hampus Krantz, spelare i Tellus.

Kan ett bandylag bestående av ett gäng polare ta sig hela vägen upp till bandys finrum?
Svaret får vi klockan fyra i eftermiddag när Tellus möter Gripen BK på bortaplan.

– Att ta Tellus till ett elitseriekval och få spela en avgörande match, det är som en stor bonusen för allt man har gjort och allt slit vi har lagt ner. Gripen har allt att förlora och vi allt att vinna, säger Fredrik Larsson, lagkapten i Tellus.

”Vi ska ta revansch”

Både Tellus och Gripen står på sex poäng inför sista omgången men Gripen ligger på rätt sida om strecket. När lagen möttes på Zinkensdamm i första kvalmatchen åkte Tellus på storstryk (4–11).

– Det var mycket nerver när vi möttes i första matchen, vi är bättre förberedda nu. Det hade självklart varit roligare att avgöra på hemmaplan men det är bara att gilla läget, säger Fredrik Larsson.

Det finns dock två positiva saker med att Tellus spelar den avgörande matchen på bortaplan. För det första vittnar statistiken om att laget presterar bäst inne i hall precis som det är i Trollhättan och för det andra så slipper spelarna plocka ihop sargen själva efter matchen (se bild).

– Vi har alltid plockat ihop sargen själva, det är inget med det. Jag tror att det har gjort laget mer sammansvetsat, säger Hampus Krantz, en av spelarna i Tellus som har rutin från elitserien.

Spelarlöner existerar inte

IK Tellus gick upp till allsvenskan 2011, inför den första allsvenska säsongen anslöt en grupp på elva stycken spelare och nästan alla är kvar. Hemmapubliken har ett snitt på 106 familjemedlemmar, spelarlöner existerar inte och fram tills för två år sedan existerade inte heller något omklädningsrum. Men nu slipper spelarna ta med sig sakerna hem, några månader om året har de fått tillgång till ett omklädningsrum i storlek med vad en mäklare skulle klassa som en mindre etta.

– Tellus är en unik klubb, killarna spelar utan lön och tar ett stort ansvar både på och utanför plan. Det är gäng talanger som har satsat på ett liv utanför bandyn också. Tar vi oss till elitserien är det en av de största skrällarna i bandyns historia, säger sportchefen Patrik Järmens.

”Lång segerfest i bussen”

Att elitserien var ett uppsatt mål inför säsongen vill inte spelarna skriva under på. Här är det ödmjukhet ut i fingertopparna men det lyser i ögonen när kvalmatchen kommer på tal.

– Vi ska ha revansch på Gripen och lyckas vi med det vet vi vad som väntar, säger Fredrik Larsson och Hampus Krantz fyller i:

– Då blir det en sex timmars lång segerfest i bussen på väg hem och sen fullsatta derbyn på Zinken nästa säsong. Vi är värda denna chansen och vi kommer kriga för att vår dröm om att ta upp Tellus till elitserien ska bli sann.

I elitseriekval grupp A är Kalix redan klara segrare. Gripen och Tellus gör upp om sista platsen till elitserien 16.00 i dag. Nässjö är avhängda på noll poäng.

I grupp B är IK Sirius och TB Västerås klara.

FAKTA

Fredrik Larsson

Ålder: 28

Längd: 189 cm

Vikt: 76 kg

Moderklubb: Bollnäs GIF

Hampus Krantz

Ålder: 28

Längd: 178 cm

Vikt: 80 kg

Moderklubb: Bollnäs GIF

IK Tellus

Föreningen grundades 1921 då med namnet Tellusborgs IF. 1923 byttes namnet till IK Tellus. Bandylaget startades i mitten av 1920-talet och Zinkensdamm är hemmaplan.

Klubben har spelat i allsvenskan sedan 2011. Förra året slutade man trea, fyra poäng från slutspel.

Senast två Stockholmslag spelade ett derby i bandyns högsta serie var säsongen 1959/60. Då spelade Hammarby och AIK i samma division 1.