Gehrke, 34 år, gör comeback

Solna Vikings nyförvärv: Jag är som en gammal bil

SPORTBLADET

Dags för årets comeback i basketligan.

Nu kan Sportbladet avslöja att Torbjörn Gehrke, 34 år, gör comeback i Solna Vikings i morgon.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Ålder: 34 år. Längd: 203 cm. Familj: Gift med Catharina, sonen Oliver 2 år. Bor: Radhus i Täby Lagen: 1986-87 Alvik, 1987-89 Stetson University, USA, 1991-92 Alvik, 1992-93 University of North Florida, USA, 1993-96 Plannja, 1996-97 Toulouse, 1997-98 Paris SG, 1998 Maroussi Athen, 1998 Tauceramica Spanien, 1999 MTV Giesen, Tyskland, 1999-2000 Plannja. Meriter: 1 SM-guld och 135 landskamper.   Två TILL som gjort comeback i år Namn 1: Jonas Morin. Klubb: 08 Stockholm. Ålder: 33 år. Längd: 204 cm. La av: våren 2001. Säsonger i ligan: 7. Namn 2: Anders Marcus. Klubb: Norrköping. Ålder: 36 år. Längd: 205 cm. La av: våren 2001. Säsonger i ligan: 14

- Jag vill tillbaka till basketen till varje pris. Helst ville jag coacha, men om det att spela är enda sättet att komma in i en klubb så får jag ta den vägen, säger han till Sportbladet.

Torbjörn Gehrke har spelat sex säsonger i basketligan och gjort 135 landskamper. Men för två år sedan la han av med elitbasketen efter en besvärlig skada.

Efter ha vunnit SM-guld med Plannja våren 2000 flyttade han hem till Stockholm. Med drömmen om att kunna arbeta med basket även i fortsättningen, som coach eller utvecklingsansvarig.

- Jag har massor kvar att ge, men problemet är att det finns för lite pengar och för dålig organisation i svensk basket. Det är ju äldre spelare som jag som måste in i basketorganisationerna för att vi ska kunna bygga för framtiden, säger han.

Solna är inget daghem längre

När ingen ville ha honom coach fick det bli som spelare. I morgon gör han comeback i basketligan när Solna Vikings möter Södertälje.

- Om det är det här som krävs för att jag ska få komma in i en klubb och bli assisterande coach eller något annat så är jag beredd att ta den vägen.

På kort tid har nu Solna gått från rena basketdagiset till att bli ett riktigt rutinerat lag. I höstas hände det att Solna startade med tre spelare under 20 år och i truppen finns sex spelare som är 20 eller yngre.

"Jag kanske orkar spela 10 minuter"

I januari blev dock Sveriges mesta landslagman någonsin Mattias Sahlström klar för Solna. Och nu är alltså Torbjörn Gehrke med i laget.

- Men jämför inte mig med Mattias. Det är som att jämföra en Skoda med en BMW. Han är van att spela och har aldrig lagt av. Jag kanske kan bidra med tio minuter per match, jag har inte tempo eller ork i kroppen för mer.

Under den senaste månaden har flera andra spelare gjort comeback i basketligan. I Norrköping har centern Anders Marcus kommit tillbaka efter att ha lagt av i våras. Och i 08 Stockholm har centern Jonas Morin kommit tillbaka efter över ett års uppehåll.

- Det är bra att vi får fler äldre spelare. Det är bra med unga talanger, men de rutinerade spelare av hög klass att lära sig av. Med Gehrke och Sahlström i laget kan vi besegra alla lag i ligan, säger Solnas elitchef Christer Sjögren.

Thomas Arnroth