Giganternas slutspel

Final i världens bästa basketliga - då betyder storleken allt

1 av 6 | Foto: AP
Namn: Shawn Bradley. Klubb: Dallas. Vikt: 120 kg. Position: Center. Ålder: 30 år. Kommentar: Har varit ett blockmonster, men är för långsam för Dallas snabba spel i år. Får bara sporadisk speltid. Är numera även tysk landslagsman.
SPORTBLADET

Visst spelar storleken roll - i alla fall när det gäller basket.

Den spelare som allra mest påverkar spelet med sin storlek är LA Lakers suverän, Shaquille O"Neal. Längd, styrka och rörlighet har gjort honom till världens bäste basketspelare.

Det går att vinna många matcher i NBA:s grundspel utan en riktigt lång och stor center. Men i slutspelet tar det stopp.

Långa spelare är ett måste för att vinna i längden.

Just nu spelas kvartsfinalerna i NBA och det är tack vare jättelika Shaquille O"Neal som Los Angeles Lakers nu kan jaga sin tredje raka NBA-titel.

Shaq - 143 kilo muskler

Shaq är inte längst med sina 216 cm, men ingen orkar stå emot hans 143 kilo muskler.

Basket är nämligen en gång för alla en sport där det lönar sig att vara lång och stor. Man måste inte nödvändigtvis vara över 220 cm, men ska helst inte vara under 210 cm.

Av de åtta lag som är kvar i slutspelet har alla stora centrar. Så är det varje år.

Michael Jordan - en unik spelare

Det enda lag som vunnit flera mästerskap i rad utan en stor center är Michael Jordans Chicago Bulls under 90-talet. Där var det Dennis Rodman som slet ner returerna, men Rodman mäter i basketsammanhang blygsamma 203 cm.

Med Michael Jordan gick det att vinna utan ett retur- och blockmonster under korgen, men Jordan är ett unikum.

Alla andra dynastier har alltid haft stora centrar.

Störst i årets slutspel är Dallas Mavericks Shawn Bradley med sina 229 cm. Men han spelar bara några minuter per match. Han är för långsam för Dallas snabba spel.

Dallas litar på 213 cm tysk

Han saknas inte mycket. I stället kan Dallas förlita sig på 213 cm långe tysken Dirk Nowitzki och 211 cm långe Raef LaFrentz som tillsammans brukar ta över 20 returer.

Dessutom finns kinesen Zhizhi Wang, 216 cm, att slänga in.

De långa spelarna är inte alltid de som vinner vare sig retur eller blockligan.

Deras roll är nämligen ofta att ta bort motståndarnas stora spelare, samt att med sin storlek göra det svårare för motståndarna att skjuta nära korgen. Logiken är enkel: Ju längre i från korgen motståndarna tvingas skjuta, desto större chans att de missar.

Den spelare som allra mest påverkar spelet med sin storlek är Shaquille O"Neal.

Det är kombinationen av längd, styrka och rörlighet som gjort honom till världens bästa basketspelare de senaste säsongerna.

Ta bort honom från Lakers och laget vinner inte NBA. Med honom är det svårt att se hur någon ska kunna besegra laget i mer än enstaka matcher.

En lång spelare kan vinna matchen

Just nu spelar Lakers kvartsfinal mot San Antonio Spurs, vilket är ett av få lag som borde ha ett motvapen. Spurs har nämligen i normala fall sina tvillingtorn Tim Duncan och David Robinson, 213 respektive 216 cm långa. Men nu är Robinson skadad och Duncan får dra lasset själv. Ändå lyckades laget slå Lakers borta i andra kvartsfinalmatchen. Orsak? Långe Duncan tog 17 returer och gjorde 27 poäng.

Även de andra två kvartsfinallagen från Western Conference har stora och bra spelare. I Sacramento finns jugoslaviske Vlade Divac på 216 cm och i Dallas finns som sagt fyra spelare som är över 211 cm.

Det är därför som lagen från öst inte räcker till. Östs bästa lag är New Jersey Nets. Deras stora man är kanadensaren Todd McCulloch på 213 cm. Längden räcker, men McColluch är helt enkelt inte bra nog.

Wallace bäst i öst

Bäste stora spelare i öst är i stället Ben Wallace, som vann både retur- och blockligan i grundspelet år.

Men han är bara 206 cm lång och kan aldrig dominera mot de riktigt stora spelarna.

Det är därför ett lag från väst kommer att vinna årets NBA-titel också.

För nu betyder storleken allt.

Thomas Arnroth