Det vita hoppet

Gasol kan bli den förste vite stjärnan sedan Bird

SPORTBLADET

NEW YORK

Vita män k a n hoppa.

Pau Gasol når huvudet högre än sina svarta motståndare. 21-åringen leder de vita stjärnornas återintåg i amerikansk basket.

På första gången på nästan 40 år har en vit spelare för andra årets i rad utsetts till "Årets rookie". I år blev det Gasol.

Foto: AP
Spanske stjärnan Pau Gasol blev vald till årets nykomling i NBA - som andre vite spelare i rad.

Rasfördomar i kombination med otvetydiga fakta har drivit fram åsikten att man måste vara svart för att bli riktigt bra i basket.

När Larry Bird slutade 1992 försvann den sista riktigt stora vita stjärnspelaren. 1998 var första året sedan NBA-ligan startade som ingen vit spelare fanns bland de 15 bästa.

Istället har de vita förpassats till begränsade specialistroller som returtagare eller trepoängsskytt. Nu har trenden vänt.

Förra årets utsågs Orlandos Mike Miller till årets nykomling i NBA. I år Gasol.

Framförallt leds det vita återtåget i NBA av europeiska importer. Memphis Pau Gasol är ursprungligen från Spanien. Tysken Dirk Nowitzki och jugoslaven Predrag Stojakovic är två andra som anses vara bland ligans 15 bästa. Men förändringen går djupare än så.

Ungdomsbasketen i USA har blivit mer integrerad. De bästa vita spelarna har därför anpassat sig till den gatans spelstil som dominerar i NBA i dag.

Än så länge är det dock en bit kvar till en ny Bill Walton eller Larry Bird.

Wolfgang Hansson