Basket - då kommer invandrartjejerna och utrikesminister Anna Lindh

SPORTBLADET
Foto: MATS STRAND
Anna Lindh lärde sig mer om hur basketen lyckats.

I går invigde Anna Lindh för-EM i basket i Södertälje. Men innan det hade hon stämt möte med fem av de unga tjejerna i Södertäljes lag i damligan.

- Jag vill veta mer om tjejbasketens förutsättningar och möjligheter. Dambasketen är ju bäst på att få med unga invandrarflickor. Om man kunde utveckla det ytterligare vore det jättebra, säger hon.

Den svenska dambasketeliten är full av tjejer med invandrarbakgrund. Flera av de största stjärnorna är invandrare i antingen första eller andra generation. Och ju längre ner i åldrarna man går, desto fler invandrartjejer.

- För de tjejer som lyckas ger det så klart en ny möjlighet i det svenska samhället, men även för dem som inte lyckas blir det en chans till integration. Det handlar om allt från att lära sig språket till att få chansen att komma hemifrån och umgås med andra, säger Lindh.

- När unga tjejer ser att andra invandrare lyckas i basketen så blir de lockade att börja själva. I Södertälje har det redan hänt, säger Hanna Biernacka från Polen.

Thomas Arnroth