Kommer det här att fungera i EM?

Sportbladers Thomas Arnroth om basketlandslaget

SPORTBLADET

Lagmoral och kamratskap.

Ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så att bygga ett vinnarlag. I går räckte det till seger för basketlandslaget i för-EM. Om det räcker i ett riktigt EM är en helt annan sak.

Foto: MATS STRAND
Respektlös - Christian Maråker.

Sverige inledde genrepet inför nästa års hemma-EM med match mot Polen i Södertälje i går. I en halvlek såg det riktigt sorgligt ut. Svenska försvaret läckte som ett durkslag och nästan alla poäng producerades på långskott. Knappast ett bra recept på ett vinnarlag i internationell basket.

Men så hände något. 19-åriga jättelöftet Christian Maråker spelade totalt respektlöst och svenskamerikanen Paul Burke tog över organisationen av spelet.

I slutsekunderna var det just lagmoral och kamratskap som avgjorde. Polackerna började gnälla på varandra och stjärnan Andrzej Pluta skakade på huvudet.

I stället snodde svenskarna bollen och avgjorde.

Det är inget vi är bortskämda med. På hemmaplan och viktiga matcher brukar det sluta tvärt om.

Segern i går var viktig, men lite realism är på sin plats. Vad som hände var att ett Sverige som är rankat ungefär som nummer 25 i Europa slog ett Polen som är rankat någonstans mellan nummer 16 och 20. Chansen finns att Polen inte ens kvalificerar sig till EM-slutspelet.

Vi ska vara jäkligt glada att det är ett helt år kvar till dess.

Steget upp till de bästa nationerna är väldigt stort. Jugoslavien, Tyskland, Turkiet och Spanien kommer att komma till EM med spelare som är stjärnor i NBA. Vi har inte ens någon som amerikanerna är intresserade av.

Samtidigt finns det hopp. Förbundskaptenen Janne Enjebo har lyckats bygga ett lag som har potential och som det strålar självförtroende om. Ett lag som kan skrälla.

Men det är ett bräckligt bygge. Sverige har inte råd med några skador. Och några storsegrar blir det inte. Allt vi kan hoppas på är matcher som igår, där Sverige hänger med hela tiden och vinner i slutet tack vare högre moral.

Och det är inte fy skam det heller.

Thomas Arnroth