Ming - slutar aldrig att växa

Kinesen som orsakar baskethysteri i USA: Jag ska bli världens bäste center, större än Shaquille O"Neal

SPORTBLADET

Det råder baskethysteri i USA. Men det är ingen amerikan utan en vandrande kinesisk mur som orsakar rubrikerna.

226 cm långe Yao Ming är i USA för att förändra en hel sport.

- Jag vill bli världens bästa basketcenter, säger han.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
HALLÅ DÄR UPPE Kinesen Yao Ming till vänster passerade sina konkurrenter redan under OS i Sydney. Nu är han proffs i NBA och målsättningen är klar. "Jag ska bli världens bäste basketcenter", säger han.

I morgon början VM i basket. USA möter Kina i inledningsmatchen och 22-årige Yao Ming får publiken att strömma till arenorna.

Yao Ming är 226 cm lång och väger 134 kg. I våras draftades av NBA-laget Houston Rockets som nummer ett i konkurrens med de bästa amerikanska collegespelarna.

- Det är en stor händelse för mig, en ny start i mitt basketliv. Jag vill bli den bästa centern i världen, det är mitt mål, säger han.

NBA har väntat på Yao Ming i flera år. Houston Rockets har fått förhandla med de kinesiska myndigheterna under lång tid för att få den unga kinesen spelklar inför ligastarten senare i höst.

Hysteri utan dess like

Hysterin kring Yao Ming saknar motsvarighet. När USA spelade träningsmatch mot Kina inför VM för en vecka sedan såldes nästan alla biljetter till matchen till amerikaner med kinesiskt ursprung. Trots att USA vann handlade nästan alla artiklar, analyser och kommentarer om den unge kinesen.

Det är nämligen inte bara Yao Mings storlek som förundrar. Det är också hans rörlighet och bollkänsla.

- Att spela mot honom var en ögonöppnare. Han är mycket bättre än jag trodde. Och han är mycket större, säger NBA-stjärnan Michael Finley.

- Han kommer att revolutionera basketsporten. Han har alla förutsättningar att ta sporten till en helt ny nivå, säger gamla NBA-stjärnan Bill Walton.

Yao Ming föddes 1980 i Shanghai. Båda hans föräldrar är före detta landslagsspelare i basket, mamman var kapten för kinesiska damlandslaget. Mamman är ungefär 185 cm lång och pappan nästan två meter. Yao själv var längre än en åttaåring när han bara var fyra och fick därför betala full bussbiljett. I lågstadiet var han längre än sina lärare.

Orkade bara fyra varv

Men frånsett att han behövde en skräddarsydd säng och större skor än klasskompisarna var barndomen ganska normal för Ming.

Men han var långsam i utvecklingen. När han var nio började han spela basket, men orkade bara springa fyra varv runt planen. Flera år senare var han fortfarande inte särskilt bra. Hans koordination var dålig och han lyckades knappt ta några returer.

Dessutom var han så smal att lagkompisarna gav honom smeknamnet "chopstick", pinnen. När han gjorde debut i kinesiska basketligan CBA för fyra år sedan var han så smal att han blev omkullknuffad 16 gånger under en match.

Inte nog med det, den kinesiska basketen betonar lagspelet extremt mycket. Det hämmade också Yao Mings utveckling.

När han var med och vann Asiatiska mästerskapen för juniorer 1998 började hans karriär ta fart på allvar. I finalen mot Quatar blockade han 17 skott!

Blockade Vince Carter

I OS i Sydney 2000 klev han fram ordentligt. I Kinas match mot USA blev det storstryk, men det var inte det väsentliga. I USA:s första anfall blockade Yao Ming superstjärnan Vince Carter. Två anfall senare blockade han guardstjärnan Gary Paytons skott så hårt att bollen flög ut på läktaren.

Yao Ming hade presenterat sig på allvar.

Sedan dess har NBA-lagen arbetat hårt för att få kinesen till NBA. I våras lyckades Houston Rockets övertala Shanghais borgmästare och klubben Shanghai Sharks att släppa Ming. Houston valde Ming som första spelare i NBA-draften i juni. Att Shanghai Sharks inte ville släppa Ming förstår man om man läser hans statistik från förra säsongen: Ming gjorde över 32 poäng , tog 19 returer och blockade nästan fem skott per match.

Det är monstersiffror.

Och nu är alltså Ming i USA för att spela VM. Och det är Ming-hysteri under sloganen "Yao now!".

Förra veckan spelade Kina mot USA i en träningsmatch. USA vann ganska enkelt, men allt handlade om de amerikanska spelarnas match mot Ming. Och Ming gav klara besked om sin kapacitet när han blockade sex amerikanska skott.

- Han är väldigt stark, särskilt i benen. Dessutom är han smart, sa NBA-stjärnan Antonio Davis efter matchen.

Yao Ming själv var väldigt kylig. I en sekvens i matchen fintade han upp NBA:s bästa försvarare Ben Wallace. Wallace landade tung på Ming, som ramlade. Efter matchen fick Ming en fråga om händelsen och hans enda kommentar var:

- Jag hoppas att Wallace inte slog sig allt för hårt.

Små chanser i VM

Totalt tog Ming elva returer, gjorde 13 poäng och blockade sex skott.

Kinas chanser i VM är ganska små. I bästa fall kan det bli en kvartsfinal. Förutom Yao Ming spelar ytterligare två långa NBA-spelare i Kinas landslag, Wang Zhizhi från Dallas och Mengke Bateer från Denver. Men det räcker inte mot USA och andra mer kompletta lag.

Kinas rörliga mur tänker dock längre än VM. Han har siktet inställt på en lång NBA-karriär.

- Först handlar det mest om att se och lära, tempot i USA är mycket högre än i Kina. Maten är annorlunda och jag måste lära mig språket. Men mitt mål är att bli den bästa basketcentern i världen.

Det innebär att han måste bli bättre än 216 cm långe och 142 kg tunge Shaquille O"Neal i Los Angeles Lakers.

- Shaquille är ett berg som står i vägen för mig. Men jag tänker bestiga det berget också, säger Yao Ming.

De tio bästa utlänningarna i NBA

Thomas Arnroth