Vi ska ge järnet - hela tiden

Lesli Myrthil vet hur det ska gå till

SPORTBLADET

Lesli Myrthil tror på svensk basket.

Och på sitt Sundsvall Dragons.

- Vi ska vara med att kriga i toppen, säger han.

Foto: RALF BERGMAN
ROCKAR FETT Lesli Myrthil i Sundsvall Dragons vet vad publiken vill ha. "Alla förstår när man ger järnet, därför måste vi köra stenhårt på alla sätt när vi får chansen", säger forwarden som gör sin sjunde säsong i basketligan.

I dag drar basketligan igång. Nytt för i år är att tolv lag är med och slåss om ligapokalen. Plannja ska försöka försvara SM-guldet. Sundsvall och Lesli Myrthil kommer göra allt för att stoppa dem.

- Kul att serien börjar. Vi har ett bra lag i år och ska vara med att kriga i toppen. Det står mellan oss, Plannja och Norrköping, säger han.

- Det var bra att utöka serien med två lag eftersom tio var lite för lite. Tyvärr kommer vi få se stora poängvariationer mellan toppen och botten men på lång sikt är förändringen bra för basketen.

Myrthil är en av få profiler i en sport som joggar i skymundan av handbollen och bandyn. Vad kan göras för att förändra detta?

- Det behövs mer jävlaranamma inom svensk basket. Det är inte en naturlig folksport här så som fotbollen och ishockeyn.

- Men alla förstår när man ger järnet. Därför måste vi köra stenhårt på alla sätt när vi får chansen.

Chansen ja. Nästa år står Sverige som värd för EM-slutspelet och sporten kommer vara i fokus. Kommer svenskarna ta basketen till sig?

- Basket är en underhållande sport och får bara folk upp medvetandet så tror jag att intresset kommer öka.

- Svensk basket blir bättre år för år både i klubbarna och landslaget. Vi har insett att vi måste jobba ihop för att kunna lansera sporten. Men man får inget gratis utan måste jobba stenhårt.

- Generationen som satt framför tv:n och såg "Dream Team" ta guld i Barcelona OS när de var tio är i dag med och krigar.

- Vi har chansen att göra basketen stor i Sverige. Vi ska göra allt vi kan.

Johanna Garå