”Jag ska bli proffs i USA”

Kaxiga Hanna, 18, är dambasketens nya stjärna

SPORTBLADET

I år är det dags för Hanna Biernacka att dominera i dambasketen. Hon är bara 18 år gammal men redan en veteran.

Hon är stark, målfarlig - och kaxig.

- Jag vet vad jag vill och kan. Mina mål är höga och jag ska nå dom, säger hon.

Foto: JAN JOHANNESSEN
Hanna Biernacka kan ta steget fram som Sveriges bästa basketdam i vinter.

Förra säsongen stod Hanna Biernacka på tröskeln till sitt riktigt stora genombrott. Bara 17 år gammal ledde hon ett rekordungt Södertälje till semifinal och blev efter säsongen utvald till en av damligans fem bästa spelare.

Nu är det dags för nästa steg. Att bli en riktigt stor stjärna.

- Jag vet har jag har massor kvar att lära mig, men jag vet också att jag är bra. Nu handlar det mycket om inställning och attityd, både om att jag måste hjälpa de yngre tjejerna i laget att utvecklas och att själv ta plats, säger hon.

Baresso är borta

Damligans stora fixstjärna de tre senaste säsongerna har varit Solnas Nina Baresso. Bakom henne finns flera unga mycket begåvade lirare, men de har stått i skuggan.

Men nu är Baresso gravid och borta den här säsongen.

Och plötsligt hamnar strålkastarljuset på Hanna Biernacka.

- Det känns pirrigt men också roligt. Jag vill ju få uppmärksamhet. Mina mål är höga och drömmarna stora. Om jag lyckas måste jag bli van vid uppmärksamhet, säger Hanna.

Trots sina unga ålder är hon redan veteran i damligan. Hon är snabb, stark, och smidig, livsfarlig så snart hon har bollen och lagom kaxig.

- Men jag måste bli bättre på allt. Just nu spelar jag forward eller center, men i framtiden blir jag nog guard. 180 cm är långt i Sverige, men inte i internationell dambasket.

Bara 14 vid debuten

Hanna Biernacka var bara 14 år när hon debuterade i damligan. Hon gjorde 16 poäng i sin första match, 18 i den andra. När säsongen var över hade hon ett snitt på 15 poäng, ett makalöst resultat för en 14-åring.

I somras hade det troligen blivit landslagsdebut om inte en ljumskskada kommit emellan.

- Om tre-fyra år räknar jag med att Hanna är en av grundpelarna i landslaget. Hon är inte bara en stark och duktig basketspelare, hon är dessutom mogen och har ett starkt psyke, säger förbundskaptenen Eivind Möstl.

- Hon har det som krävs för att vara en ledare.

Till USA i vår

Den här säsongen lär bli den sista på länge för Hanna i Sverige. Flera stora college står i kö för att locka henne till USA.

- Jag ska spela fyra år för ett riktigt bra college. Sedan är mitt mål kvinnliga NBA. Jag ska dit, så är det bara, säger hon.

Men inte förrän hon satt sitt tydliga avtryck på damligan.

- Det vore perfekt att gå till final i år. Jag vill lämna Sverige med en bang!

Sportbladet rankar kagen i basketens elitserie för damer

Har inte tid med någon pojkvän

Thomas Arnroth