Nykomlingarna - bara en pina för basketligan

Sportbladets Thomas Arnroth om fiaskot för de nya klubbarna

SPORTBLADET

Basketligans tre nykomlingar är på väg mot ekonomisk och sportslig katastrof.

Ockelbo, Malbas och Oskarshamn har inte en suck mot de etablerade klubbarna.

Och det jävliga är att den pinan inte kommer att tjäna något till. Klubbarna saknar just nu alla förutsättningar för att lyckas på sikt.

I ivern att sprida basketens evangelium över Sverige har basketligan tagit in tre nya lag under de senaste två säsongerna. Jag säger tagit in, eftersom man inte kan spela sig till en plats i basketligan. I stället ansöker klubbarna om att få vara med.

Och tur är väl det, för varken Oskarshamn, Ockelbo eller Malbas skulle kunnat kvala sig in i basketligan på sportsliga meriter.

Lagen håller inte klassen

Lagen är helt enkelt för dåliga. Men felet är knappast klubbarnas. Sanningen är att ingen av klubbarna uppfyllde de kriterier som ursprungligen gällde för att få vara med i basketligan.

Basketligan slätade över det med att säga att man gett klubbarna "wild card", en särskild chans att få lira i ligan och bygga upp något för framtiden. Det är naivt önsketänkande på gränsen till bondfångeri.

Vad ska Oskarshamn kunna bygga upp på några år? Visst finns det ungdomsverksamhet Småland, men inte alls i den omfattning som skulle behövas.

Pengarna finns inte heller.

I Malmö har Malbas visserligen en tillräckligt stor marknad, men Skåne dräller inte direkt av finansiärer som vill pumpa in pengar i basket - inte när det finns fotboll, ishockey och handboll. I Ockelbo finns kunskapen och intresset, men vad hjälper det i en kommun med 6 000?

Trion försvinner snart

Nej, mitt tips är att alla tre nykomlingar är borta från ligan inom ett par år. Tyvärr.

Då dessutom ekonomiskt knäckta av äventyret och med ett antal utbrända eldsjälar i klubben. Inte bara tar nykomlingarna flera års kliv bakåt i utvecklingen utan ännu färre nya klubbar kommer våga testa äventyret i ligan.

Ligan befinner sig i en ond cirkel. Visst är det bra med tio lag i ligan, det finns inte tillräckligt mycket pengar eller duktiga spelare i Sverige för det. Att då locka upp okvalificerade klubbar för att fylla upp en kvot är knappast rätt metod.

Thomas Arnroth