Hå och hej med...Farbror Frey

Ny stor poängshow av Plannjas superamerikan

1 av 2 | Foto: EURO-BILD
Namn: Kevin Frey. Aktuell: Har snittat 41 poäng sedan han kom till Sverige i fredags. 45 poäng mot Norrköping i fredags, 41 poäng mot Sundsvall i söndags och 37 poäng i går i Champions cup mot Opava. Ålder: 22 år Längd: 203 cm Vikt: 107 kg Karriär: Xavier 1998-2002, Plannja 2002- Förebilder: Inga. Jag plockar de bästa bitarna från olika spelarna, sedan utvecklar jag min egen spelstil.
SPORTBLADET

Farbror Frey är tillbaka.

Men den här gången är det bollen han trollar med.

Plannjas Kevin Frey har snittat över 40 poäng sedan han kom till Sverige.

I går sänkte han tjeckiska Opava i Champions cup.

- Jag har kommit hit för att vinna. Jag vill vinna varje match och i vår vill jag vinna SM-guldet, säger han.

Plannjapubliken har fått vänta på sina amerikanska räddare. För att spara pengar spelade Plannja två veckor utan spelarimporter.

22-årige Kevin Frey presenterade sig i fredags med 45 poäng mot Norrköping. Han följde upp med 41 mot Sundsvall i söndags. Rena farbror Frey-trolleriet!

I går såg han till att Plannja grep det sista halmstrået i Champions cup. Hans 37 poäng bäddade för seger hemma mot tjeckiska Opava.

- Äntligen en seger i Champions cup. Det här var viktigt för oss, säger han.

Plannjas segervapen mot Opava var framför allt ett starkt försvarsspel. Och för första gången hittills i år spelade Plannja dessutom ett bra och roligt anfallsspel. Tacka farbror Frey för det.

Kevin Frey kom till Luleå raka vägen från fyra år med ansedda collegelaget Xavier University i Cincinnati. Där var hans roll att ta returer och spela fram lagkompisarna. Något han gjorde så bra att han var lagkapten sista säsongen, då laget gick till collegeslutspelet och var rankat bland de 15 bästa i USA.

Över två meter lång

- Där ville coacherna att jag skulle göra tio poäng, resten skulle de andra göra. Jag tar på mig vilken roll som helst för att vinna, säger han.

Det var många experter som trodde att Kevin Frey skulle spela i någon av de större europeiska ligorna i år. Är man 203 cm lång, väger 107 kg och har varit lagkapten på Xavier brukar man kunna få fetare kontrakt än ett svenskt lag kan erbjuda.

- Jag kom hit främst för att jag har förtroende för coach Visscher. Jag litar på honom och vill spela för honom, säger Kevin Frey.

Plannjas andra amerikan, Josh Shoemaker, var också med igår. Men precis som förra veckan kördes han snabbt ut ur landet för att klara den sexmånadersregel som gäller för att klubben bara ska behöva betala artistskatt för honom.

Det blev sista natten utanför Sverige den här säsongen.

I dag flyttar han till Luleå för gott.

Coachen David Visscher suckar.

- Det här var ett experiment som jag inte tror vi ska fortsätta med nästa säsong. Då ska vi ha amerikanerna här från början, säger han.

Thomas Arnroth