Shaq matt - av en tå

SPORTBLADET

Shaquille O"Neal har alltid hävdat att det bara är han själv som kan sätta stopp för Los Angeles Lakers segertåg i NBA. I år kan hans profetia gå i uppfyllelse.

Det är den egna stortån som hotar att ställa Shaq matt.

Foto: AP
Shaq har en stor tå - att ha ont i...

NBA tjuvstartade i natt med tre matcher. Los Angeles Lakers mötte San Antonio Spurs i en av dem.

Men allt var inte som vanligt.

De tre senaste säsongernas mästare Los Angeles Lakers spelade utan Shaquille O"Neal, och utan sin jättecenter är laget mänskligt. Shaq har varit skadad förut och Lakers har ändå skrapat ihop tillräckligt med segrar för att bli tvåa eller trea i väst, men i år är situationen mer oroande.

Det är nämligen Shaqs högra stortå det handlar om.

Hur det än går - titeln stannar i väst

Den tå som ska bära den superrörliga jättens 145 kg i nästan 100 matcher innan NBA-finalen är vunnen. Shaq har haft problem med tån länge och nu är den opererad. Om rehabiliteringen går bra är han tillbaka om några veckor, men oron i Lakers är stor.

Orkar tån bära hela säsongen ut?

Om högertån pallar trycket, ja, då vinner Lakers sin fjärde raka NBA-titel. Det är en bedrift som varken Michael Jordan, Chicago eller Magic Johnsons Lakers klarade.

Om tån inte orkar, så hamnar titeln ändå i väst.

För precis som de senaste tre åren är det här NBA avgörs. Los Angeles Lakers och Sacramento Kings är just nu NBA:s bästa lag, tätt följda av Dallas Mavericks, San Antonio Spurs och kanske Portland Trailblazers.

VM har förträngts i USA

I öst är det framför allt New Jersey Nets som utmanar. Laget var chanslöst i förra säsongens final mot Lakers, men har i år förstärkt med rutinerade centern Dikembe Mutombo. Dessutom finns ligans bästa pointguard i Jason Kidd kvar.

Laget kan kanske, kanske besegra alla västlag utom Lakers i en final.

Att det bara är två månader sedan NBA-proffsen fick rejält med stryk i VM har förträngts och glömts i USA. Ingen låtsas om det. Men räkna med att de europeiska spelarna kommer att ta för sig ännu mer i år.

Däremot är glansen från Michael Jordans comeback borta. I år startar världens bästa basketspelare någonsin på bänken i Washington. Chansen är därmed stor att han vinner en utmärkelse han aldrig kunnat drömma om.

Den som ligans bästa avbytare.

Sportbladet granskar: Lagen som utmanar Los Angeles Lakers om NBA-titeln

Lagen som slåss om slutspelsplatserna

Thomas Arnroth