Ghetto superstar

Amare Stoudamire - 19 år och NBA:s nästa stora stjärna

SPORTBLADET

Han är bara 19 år, men redan på väg att bli nästa superstjärna i NBA. Hans pappa dog när han var 12, mamman sitter i fängelse för 23:e gången och storebror är knarklangare.

Nu tänker Amare Stoudamire ge igen. På basketplanen.

- Jag är inte rädd för någon. Jag har mött större problem i mitt liv än superstjärnor i NBA. Det blir en baggis, säger han.

Foto: AP
Namn: Amare Stoudamire. Ålder: 19. Längd: 208 cm. Vikt: 111 kg. Klubb: Phoenix. Aktuell: Spås bli nästa stora stjärna i NBA.

Amare Stoudemire har gått från ett liv på gatan till att vara mångmiljonär på några månader. I våras var han bara ytterligare en lovande basketspelare med privata problem.

Nu är han på väg att bli superstjärna.

I juni valdes han av Phoenix Suns i draften. Han var en av de yngsta spelarna som valdes. Dessutom var många klubbar tveksamma inför hans problemfyllda bakgrund.

Men nu verkar det som om Phoenix dragit rena lyckovinsten.

- Han är ett monster under korgarna, säger Phoenixstjärnan Shawn Marion.

Spektakulära dunkar

19-åringen från Florida håller med besked på att sätta sig i respekt i NBA. I en träningsmatch dagarna innan säsongens startade förra veckan gjorde han sex dunkar i en match mot Houston Rockets.

På de fyra matcher laget spelat hittills under årets NBA-säsong snittar han nästan åtta returer och nio poäng och spelar ungefär 20 minuter. Det är mycket bra statistik för en tonåring.

I varje match gör han spektakulära dunkar och Phoenix Suns har redan släppt ett videoband med de bästa dunkarna från Amare Stoudamires korta karriär i klubben.

- Jag är inte rädd för någonting. Det spelar ingen roll vilken superstjärna jag ska spela mot, jag bryr mig inte, säger han.

- Jag har stött på mycket svårare och större problem i mitt liv än så. Det här blir en baggis.

För sin ringa ålder har han fått vara med om mycket.

Amare Stoudamire växte upp i Lake Wales utanför Orlando i Florida. Familjen bodde i ett mycket fattigt område där drogmissbruket var stort. Pappan dog när Amare var 12. Mamman kämpade för att Amare och hans två bröder skulle få mat för dagen. Det gick inget bra. För det mesta blev det rostat bröd.

- Mamma gjorde allt hon kunde för att försörja oss, och jag antar att det var det som fick henne att stjäla. Men det blev egentligen bara värre för oss, säger Amare Stoudamire.

Mamman sitter i fängelse just nu, för 23:e gången. Hon blir fri lagom till jul och kommer då att flytta hem till Amare. Där väntar en splitter ny Mercedes på henne.

Brorsan dömd för sexbrott

Amares storebror fastnade i droger och langade. Idag sitter i ett fängelse i New York, dömd till tre till nio års fängelse för knarkbrott och sexuellt övergrepp.

- Ironiskt nog var det han som höll mig borta från drogerna. Jag var tvungen att gå längs gatan där alla langare stod, men min bror såg till att ingen ens pratade med mig, säger Amare Stoudamire. Hans yngsta bror, 14-årige Marwan, bor tillsammans med Amare i Phoenix.

Amare Stoudamire har bara spelat basket sedan han var 15 år. Han visade redan från början enormt talang och var stor för sin ålder, men fel rådgivare gjorde att han ständigt tog fel beslut. Under de fyra åren på High School spelade han för sex skolor.

Egentligen spelade han bara en enda riktig säsong i skolan. Det räckte för Phoenix.

- Jag har egentligen aldrig fått spela för någon som lärt mig basket. Ge mig två-tre år med en coach som kan lära mig sporten. Sedan är det över, säger han.

...och här är fyra andra 19-åringar som är på gång

Thomas Arnroth