Hatmatcher behövs

Heta Stockholms- derbyn är ett recept som alltid funkar

SPORTBLADET

Äntligen är basketen het i Stockholm igen. Igår drabbade Solna och 08 Stockholm samman. Det är en efterlängtad gnista i basketligan.

Med Plannja på dekis och Sundsvall på katastrofens brant behövs ett känslofyllt och hett Stockholmsderby mer än någonsin.

Foto: Magnus Sandberg
De heta derbymatcherna mellan Stockholmslagen är en efterlängtad gnista i basketligan.

För första gången på tre säsonger finns det två Stockholmslag som är med och slåss i toppen av basketligan. Två lag som inte bara hatar varandra utan som dessutom spelar bra basket.

Det är ett recept som alltid funkar.

Skapar störst rubriker

Publiken var där. Och media. Det är ett tag kvar till Stockholmsklubbarna är bäst, men de skapar alltid störst rubriker.

Solnas veteraner Mattias Sahlström, 34, och Eric Taylor, 32, påminner om gamlingarna Karl Malone och John Stockton i NBA-laget Utah Jazz. Det kanske inte är så häftigt alla gånger, men grymt effektivt.

Solna har potential att gå till en SM-final i år, men 08 Stockholm har inte fått spelet att stämma riktigt och saknar just nu en riktigt bra spelarimport.

Allt gott i basketligan överskuggas dock av katastrofen i Plannja. Hur gick det till när förra säsongens guldlag förvandlades till en gäng bleka förlorare?

Bara fem segrar på de första tio matcherna är, just det, katastrof.

Några smarta klubbledare bestämde inför hösten att laget skulle inleda säsongen utan två amerikaner. Istället skulle dessa komma in i landet senare för att kunna stanna hela säsongen utan att Plannja behöver betala artistskatt. Det är mycket pengar klubben sparar.

Det är sporten som får betala istället.

Överlägset rikast

Det ironiska är att Plannja är Sveriges överlägset rikaste klubb. Hur tusan kan Jämtland, Norrköping och Solna ha råd att ta hit sina amerikaner från första matchen om inte Plannja har det?

Problemet berör inte bara Plannja. Även Sundsvall, Södertälje och 08 Stockholm valde att göra på samma sätt. Men de har aldrig slagit sig för bröstet och hävdat att de leder basketutvecklingen i Sverige.

Nu hade Plannja säkert räknat med att deras dyrköpta svenska spelare skulle presterat bättre. Men det har gått mer än trögt och förväntningarna i Luleå på hemvändande Håkan Larsson har varit alldeles för höga.

Risken är nu stor att Plannja redan förlorat chansen att vinna grundserien. Det innebär att klubben riskerar att förlora hemmaplansfavören i en SM-final i vår, något som faktiskt kan kosta SM-bucklan.

Om Plannja börjat säsongen dåligt har Sundsvall varit urusla. Bara tre segrar på tio matcher är långt under förväntningarna. Gårdagens seger mot Sallén vanns med kviven mot strupen.

Nu har klubben dessutom skickat hem en av de sent anlända amerikanerna. Det här som skulle bli Sundsvall säsong med chans på final ser ut att bli en mycket dyster historia.

Norrköping spelar bäst och roligast basket av alla just nu. Tio segrar och noll förluster säger allt.

Norrköping ändrade strategi inför säsongen. Sparkade flera välbetalda spelare, kapade budgeten och släppte fram lokala förmågor. Plötsligt är publiken tillbaka och baskettemperaturen är hög i Peking.

Dessutom har Norrköpingsspelarna kul på basketplanen.

Det är mer än man kan säga om Plannja just nu.

Basketligans fem hetaste drabbningar

Thomas Arnroth ([email protected])