Tyvärr, Plannja – nu är Norrköping bäst

Succécoachen: Allt går vår väg för tillfället

SPORTBLADET

Glöm Plannja.

Sveriges nya basketmetropol heter Norrköping.

I går tog laget sin elfte raka seger och leder basketligan överlägset.

– Det viktigaste för oss just nu är att ha kul. Vi lever bara för dagen, säger coachen Kelly Grant.

Allt går Norrköping Dolphins väg just nu. I går var det Oskarshamn som expedierades med klara 113–91.

Samtidigt förlorade Plannja överraskande mot Sallén. Årets skyhöga guldfavorit har därmed bara vunnit 5 av 11 matcher i år. Just nu ligger Plannja bara femma i serien, 12 poäng efter Norrköping.

– Just nu är det lätt att bo i den här stan. Allt går vår väg, säger Norrköpings coach Kelly Grant.

Och visst är det så. I våras var klubben i kris. Under ett par år hade Norrköping storsatsat på en nästan helt professionell trupp med många dyra värvningar. Allt tog slut när laget överraskande fick stryk i semifinalen mot Södertälje i våras. Klubbledningen pratade om besparingar och dålig ekonomi.

Tänkte lägga av

Kelly Grant pratade om att sluta.

I år har Norrköping tänkt om. Några av de dyraste värvningarna fick inte nytt kontrakt, andra fick sänkt lön och har fått skaffa civila deltidsjobb. Budgeten skars ner med 40 procent och nya lokala talanger släpptes in i laget.

– Vi har slutat att bara fokusera på att vinna SM. Vi måste ta ett ansvar för hela staden. All verksamhet ska fungera, även ungdomsverksamheten, säger Kelly Grant.

– Unga spelare i Norrköping ska inte bara ha ett elitlag att titta på. De ska veta att det finns möjlighet att ta en plats i laget också.

På köpet har publiken kommit tillbaka. De hejar hellre på lokala okända spelare än dyra importer och inflyttade spelare.

– Vi har fått en helt annan stämning i laget. Allt tycker att det är kul att spela. Därför ger alla alltid allt. Vi spelar med en otrolig intensitet. Det är därför vi vinner.

Norrköping bygger sitt offensiva spel på tre spelare: David Bergström, William Copeland och Fred Drains. De finns alla med bland ligans tio bästa poänggörare.

Men hemligheten till framgången är alla de övriga nio rollspelarna i laget. De som kommer in på planen och ger allt för att spela försvar, ta returer eller sno bollar från motståndarna.

Fansen börjar redan drömma om ett nytt SM-guld, det senaste kom 1998. Men det vill inte Kelly Grant höra talas om.

– Slutspelet börjar i mars. Hur ska vi kunna ha kul nu på basketplanen om vi redan ser fram mot våren. Vi tar bara en dag i taget. Det är allt som behövs.

Därför regerar laget basketen

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM