Debutant i går - landslagsman i morgon?

Solnas Luke Dean: Att spela för Sverige vore en dröm

SPORTBLADET

Han har fått samma namn som den ondaste av asagudarna. Egentligen heter han Loke Hultgren, men i går gjorde den 201 cm långa svenskamerikanen debut i basketligan under namnet Luke Dean. Nu siktar han på landslaget.

- Att spela för Sverige vore en dröm. Min mamma skulle bli väldigt stolt, säger han.

Foto: JERKER IVARSSON
Namn: Loke Hultgren alias Luke Dean. Ålder: 24. Längd: 201 cm. Vikt: 100 kg.

Luke Dean spelar i Solna och i går var han en bidragande orsak till att laget vann derbyt mot 08 Stockholm med klara 98-83.

Han är född och uppvuxen i San Francisco i USA och fick sin basketuppfostran i USA och spelade för Portland College i högsta collegedivisionen.

Hans pappa är amerikan, men mamman är svensk. Luke Dean har haft dubbelt medborgarskap - ända till i går. Då blev han svensk och fick sitt svenska pass.

Och där står hans riktiga namn: Loke Hultgren.

Han är alltså döpt efter asaguden Loke som var en riktigt elak djävel. Det passar.

- Jag kan spela olika roller i ett lag, men här finns redan poänggörarna. Jag ska bara in och slåss under korgarna, riva, slita, kämpa och ta returer, säger han.

Att Luke är född med svenskt medborgarskap innebär att han kan spela som vilken annan svensk som helst, inte bara i basketligan eller någon annan europeisk liga, utan även i landslaget.

På läktaren i går satt assisterande förbundskaptenen Per Kjellman.

- Kanske kan han fungera som en defensiv stopper. Vi får se, det här var bara första matchen. Han kan utvecklas och visa mer framöver, säger Per Kjellman.

Thomas Arnroth