KNOCKEN

Mardröms- lottning i basket-EM: Den svåraste gruppen

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
"VI HAR INGEN PRESS" Den svenske förbundskaptenen Jan Enjebo är hoppfull trots den svåra lottningen med Ryssland, Spanien och Serbien och Montenegro i samma grupp. "Det är den absolut svåraste gruppen, men det är inte kört", säger han.
SPORTBLADET

Det blev rena lott-knocken när basket-EM lottades i Stockholm i går.

Sverige hamnade i samma getingbo som VM-favoriterna Serbien och Spanien.

- Det är den absolut svåraste gruppen, men det är inte kört. Jag ser fortfarande möjligheter för oss, säger förbundskaptenen Janne Enjebo.

Det drogs många tunga suckar i går i Gyllene salen i Stockholms stadshus. När EM, som spelas i Sverige i september, lottades drog Sverige en riktig nitlott.

Av de fyra grupperna hamnade Sverige i den absolut svåraste. Sverige, som inte ens räknas bland de 20 bästa nationerna i Europa, hamnade i samma grupp som världsmästarna Serbien och Montenegro (före detta Jugoslavien), VM-femman Spanien och VM-tian Ryssland.

- Det kändes både jobbigt och kul. Alla de andra har potential att vinna EM och är fruktansvärt bra. Men samtidigt är det kul att få spela mot så bra länder, vi har förmågan att lyfta oss mot bra motstånd, säger landslagskaptenen Jonas Larsson.

"Ryssland bättre tidigare"

För att gå vidare från grundspelet måste Sverige vinna minst en match och komma trea. Sverige har bara vunnit en EM-match tidigare, men det var å andra sidan mot just Ryssland 1993.

- Då var Ryssland bättre än i dag. Även om ingen annan tror att vi kan vinna, så vet vi att vi har chansen, säger Larsson.

På papperet ser alla övriga tre grupper enklare ut än Sveriges. Lättast verkar den med Tyskland, Litauen, Lettland och Israel vara. Där hade många velat se Sverige.

- Det finns ingen grupp som är lätt. Med Serbien, Spanien och Ryssland har vi absolut ingen press på oss. Det finns ingen som ens kan förvänta sig att vi ska vinna. Ingen utom vi själva, säger förbundskaptenen Janne Enjebo.

SÅ LOTTADES BASKET-EM - HÄR ÄR ALLA GRUPPERNA

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket