”Jonte Karlsson hotade domaren”

Södertäljes sportchef riskerar böter och avstängning

SPORTBLADET

Direkt efter slutsignalen sprang Södertäljes sportchef Jonte Karlsson fram till sekretariatet. Där skällde han ut matchkommissarien Claes Åhammar. Nu riskerar Jonte Karlsson avstängning eller böter.

– Under mina 25 år som elitdomare och kommissarie har jag aldrig upplevt något liknande, säger Åhammar.

I kväll möts Södertälje och 08 Stockholm i en femte och direkt avgörande kvartsfinal i basketligan. Men utanför planen väntar en annan viktig match för Södertäljes sportchef Jonte Karlsson.

Det var efter den första kvartsfinalen mellan 08 Stockholm och Södertälje som Jonte Karlsson ilsknade till över några avgörande domslut som gick emot Södertälje. Efter matchen kritiserade han matchkommissarien och basketligans domarchef Claes Åhammar.

Nu har Åhammar anmält Jonte Karlsson till basketligans disciplinnämnd.

Rusade över planen

– Jonte Karlsson rusade tillsammans med Södertäljes klubbdirektör och styrelseordförande direkt efter matchavslutningen fram till sekretariatet, de gick rakt över planen. Sedan framförde de kritik mot mig och domarna på ett sätt som jag aldrig upplevt tidigare, säger Claes Åhammar.

Enligt Åhammar ska Jonte Karlsson ha varit hotfull.

– Han hotade med att kritisera domarkåren på tv. En av domarna arbetar åt samma företag som Jonte, och Jonte hotade med att gå upp till sin vd nästa dag för att se till att domaren skulle bli av med sitt jobb. Det har Jonte tagit tillbaka, men det är knappast vad man kan kalla värdefull kritik, säger Claes Åhammar.

Jonte förvånad

Jonte Karlsson är förvånad över anmälan och känner inte igen sig i Åhammars beskrivning av händelserna.

– Jag kan erkänna att jag valde ett dåligt tillfälle för att framföra mina åsikter och jag har bett alla om ursäkt. Men jag har inte hotat med att ge någon sparken, och jag har inte uppträtt hotfullt. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga, jag tycker mest hela historien är löjlig, säger han.

Det är första gången disciplinnämnden behandlar ett liknande ärende.

– Det här är både ovanligt och allvarligt. Det kan bli fråga om avstängning, böter eller ingen påföljd alls. Men det kan också bli så att ärendet inte bara rör Jonte utan att hela klubben, eftersom flera höga ledare var inblandade, säger disciplinnämndens ordförande Gunnar Andersson.

Först nästa vecka avgörs ärendet i disciplinnämnden. Redan i kväll avgörs Södertäljes öde i årets basketliga.

Fotnot:

Varje match i basketligan övervakas av en matchkommissarie som har det övergripande ansvaret för att alla regler följs och protokoll förs som det ska. Matchkommissarien är också rutinerad domare och ska i efterhand kunna uttala sig om tvister uppstår kring domslut.

Karlsson har varit i blåsväder förr

Thomas Arnroth