Äntligen – nu slipper vi skitbasket

I kväll är det premiär för vårens värsta basketrysare

SPORTBLADET

I kväll är det premiär för vårens värsta basketrysare, semifinalen mellan Norrköping och Solna.

Detta bara fyra dagar efter att ha Norrköping i slutsekunderna slog ut Sallén i vårens stora snyftare.

Hur det än går i semin är en sak klar: Norrköping ska ha årets basket-Oscar för välbehövligt kvalitetsdrama.

Äntligen slipper vi se på skitbasket. Så sent som i går åkte nämligen det sista skitspelande laget ut ur SM-slutspelet. Då krossade 08 Stockholm slutligen Södertälje med 96–77 i femte och avgörande.

En välförtjänt seger för unga 08:orna, och ett lika välförtjänt kok stryk för Södertälje.

Måste börja fundera

Nu måste Södertälje ta sig en rejäl funderare på framtiden Två säsonger i rad har laget havererat, båda gångerna har det slutat med sparkade coacher och paniklösningar. Förra året fungerade det och Södertälje gick mirakulöst nog till final.

I år sket det sig totalt.

Södertälje är en av få föreningar i ligan som har eget spelarmaterial som är så bra och långt att det går att bygga ett slutspelslag på det. Ändå har de lovande spelarna inte utvecklats särskilt mycket de senaste säsongerna, utan har fått stå tillbaka för amerikaner och inköpta svenskar. Södertälje måste tänka om och våga satsa mer på spelare som Mattias Göransson, Viktor Bengtsson, Johan Jeanson och Darly Massamba.

Tre klubbar har dominerat

Årets basketliga har dominerats helt av de tre klubbarna Norrköping, Solna och Plannja. Sen kommer ingenting, sen kommer ingenting, sen kommer 08 Stockholm.

Lottningen i semifinaler är dock något märklig.

Norrköping har dominerat grundserien och vann ligan med tio poängs marginal till tvåan Plannja. Ändå är det Norrköping som får möta det tredje bästa laget, Solna. Detta på grund av basketligans egensinniga uppdelning i en A1- och A2-pool.

Solna vann A2 och möter seriesegraren Norrköping, medan Plannja möter trean från A1, alltså 08 Stockholm. I normala fall en helt rimlig lottning, i år helt sjuk.

Men en sak är säker: Semifinalserien mellan Norrköping och Solna kommer att bli årets rysare. En rysare som dessutom garanterat kommer att bjuda på basket av hög kvalitet.

Äntligen.

Sportbladet tippar semifinalerna: