”Det är helt overkligt”

Malin Gernandt blev 08:s guldhjälte – i sin sämsta match för säsongen

SPORTBLADET

Med guldhatt på huvudet och ansiktet blött av champagne log 08 Stockholms stjärnguard Malin Gernandt dagens första leende.

Efter att han gjort sin sämsta match på hela säsongen sänkte hon straffkasten som avgjorde SM-finalen mot Solna och gav 08:orna SM-guldet.

– Det kändes så fantastiskt skönt när straffarna satt. Det är helt overkligt att stå här med guldmedaljen, säger Gernandt.

Segern med 67-61 i går innebar att 08 Stockholm tog sitt andra SM-guld på tre säsonger.

– Det blev riktig grisbasket i dag, men vi var bäst på det också. Jag är så stolt över tjejerna, säger 08 Stockholms assisterande coach Karin Laukkanen.

08 Stockholms bästa spelare var centern Anette Percy som gjorde 22 poäng, nästan alla i andra halvlek. För två år sedan spelade hon i Öresund och förlorade i femte och avgörande SM-finalen mot just 08 Stockholm.

– Det var hemskt och jag ville inte uppleva en femte match till. Jag var verkligen motiverad att avgöra ikväll, säger hon.

Gladast i hela 08-gänget var ändå guarden Malin Gernandt. Efter att ha varit en av lagets bästa hela säsongen gick allt på tok i går.

Övertändning och nerver gjorde att spelet låste sig helt.

Ända till slutminuten då hon fick två helt avgörande straffkast, som hon sänkte.

– Vi är ett ungt gäng som kommer att fortsätta tillsammans. Vi kommer att ha alla chanser att ta ett nytt guld nästa år, säger hon.

Thomas Arnroth