Solna kopplade greppet

”Nu ska vi avgöra det här”

SPORTBLADET

Blod, svett och seger. I går kunde inget stoppa Solnas center Mattias Sahlström, inte ens lagkompisens tänder som slog upp ett stort sår i hans panna.

Solna vann den tredje SM-finalen i basket mot Plannja med 69–80.

– Det krävs mer än några tänder i pannan för att stoppa mig. Nu har vi greppet om den här finalen, säger han.

Det var i första halvlek det hände. Finalen mellan Plannja och Solna var stenhård, med tufft spel under korgarna. Solnas center Mattias Sahlström fick en kraftig knuff av Plannjas Josh Shoemaker, föll framåt och slog pannan i lagkamraten Urban Södermans tänder.

Sju stygn

– Läkaren fick plocka bort några bitar av Urbans tänder ur min panna. Jag fick sy med sju stygn, men eftersom det inte var någon hjärnskakning var det bara att spela vidare, säger han.

Matchen spelades inför en fullsatt Coop Arena i Luleå, men efter några minuters bra inledning av Plannja tystnade publiken stundtals helt. Solna spelade helt enkelt ut hemmalaget långa stunder och det stod 29–43 i halvlek.

– Vi läser deras anfall och tvingar dom att försöka göra poäng på ett sätt dom helst inte vill. Det är därför vi vinner, säger Sahlström.

Kom nästan i kapp

I början av andra halvlek jagade Plannja in nästan hela försprånget. Särskilt Jonas Larsson kom igång med skyttet för första gången under finalserien.

Men inget hjälpte mot Solna, som till slut vann ganska enkelt med 69-80.

– Nu är all press på Plannja. Vi har kopplat greppet om finalen. Även om det står 2–1 i matcher så har vi egentligen styrt spelet i alla. Nu satsar vi allt på att avgöra det här, säger Sahlström.

Ett avgörande som kan ske på tisdag, då Solna tar emot Plannja i Solnahallen för den fjärde av fem finalmatcher.

Thomas Arnroth ([email protected])