”Jag såg sex, våld och droger dagligen”

Philadelphias storstjärna Allen Iverson om sin fattiga uppväxt

SPORTBLADET

Han är bäst. Och värst.

Lika säkert som att Philadelphia 76ers Allen Iverson ligger i toppen av skytteligan i NBA varje år, lika säkert är det att han ställer till med en skandal eller blir gripen av polisen. Han är NBA:s bäst betalda bad boy.

– Jag växte upp i fattiga områden. Jag såg sex, våld och droger dagligen, säger han.

Foto: Aftonbladet bild
Allen Iverson.

I somras hände det igen. Allen Iverson hade en stor fest i sitt jättelika hus. Någon gång sent på natten gick han för att leta efter sin fru Tawanna, men kunde inte hitta henne. Han hittade inte heller sin kusin Shaun Bowman.

Ingen hade sett dem på två dagar.

Iverson blev arg. Och svartsjuk.

Beväpnad med en pistol gav han sig ut tillsammans med sin morbror för att leta efter henne. Han tvingade sig in hos några bekanta under vapenhot. Iverson polisanmäldes, men målet gick aldrig till domstol eftersom de som skulle vittna mot Iverson inte kunde ge några samstämmiga eller trovärdiga versioner av vad som hänt.

27-årige Iverson är ett av NBA:s många problembarn. Det finns andra som gjort värre saker, men det finns ingen annan som är så välbetald eller så bra. Själv hävdar Iverson att allt är ett missförstånd.

– Orsaken till att många upplever mig som en ond kille är att de inte förstår min bakgrund. Ingenting var lätt för mig när jag växte upp, säger han.

Det är något Iverson har gemensamt många av NBA:s andra problembarn. Ända sedan basketen blev populär i USA för 80 år sedan har det varit fattiga storstadsbors favoritsport.

I basketens ungdom var det spelare från fattig judisk bakgrund som dominerade.

Omgivna av droger

Men i dag bebos USA:s fattigaste områden av främst svarta. Det är innerstäder där barnen växer upp i laglöst land, med en ensamstående, dubbelarbetande mamma, omgivna av våld och droger och där polisen inte nödvändigtvis är din bästa vän.

Iverson växte upp i ett sådant innerstadsgetto i Hampton i Virginia. Hans mamma var en ensamstående 15-åring när han föddes. Familjens bostad låg bokstavligen ovanpå stadens avloppsanläggning.

Miljön var ingen höjdare utanför hemmets väggar heller. Under en sommar mördades åtta av Iversons vänner, bland annat nära vännen Tony Clark som knivhöggs av sin flickvän.

Iverson har aldrig bott med sin pappa, en pappa som för övrigt sitter i fängelse efter att ha knivhuggit sin flickvän.

Men inte ens berömmelse och rikedom har varit ett skydd mot våldet för Iverson.

Två månader efter att han gifte sig med sin flickvän Tawanna Turner i augusti 2001 mördades hans bästa vän och best man Rashaan R. Langeford hemma i Hampton.

Det går att förstå Iverson

Med en sådan bakgrund blir det ju lite lättare att förstå varför man åker omkring med en pistol i handskfacket.

Men det finns tydliga tecken på att Iverson verkligen försöker ändra sig.

Han har inte bråkat med sin coach på flera år. Det är två år sedan han bötfälldes av NBA för något.

– Jag är 27 år. Jag är inte 21 längre. Jag är gift och har två barn. Jag håller på att bli en bättre människa, säger han.

Fan tro´t.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM