Bäst och värst

Sportbladet listar NBA:s största busar

SPORTBLADET

Allen Iverson, 27 år,

Philadelphia 76ers.

Dömdes till fängelse för ett slagsmål i en bowlinghall under sin tid i high school. Benådades av guvernören. Efter sin första säsong i 76ers greps han av polis med marijuana och ett olagligt vapen i bilen. Dömdes till tre års övervakning och drogtester under två år.

Året efter greps två av hans nära vänner i en av Iversons bilar när de försökte fly från polisen efter att ha köpt droger.

Latrell Sprewell, 32 år,

New York Knicks.

Tog strypgrepp på sin tränare i Golden State Warriors i december 1997. Dömdes till ett års avstängning. Vägrade göra sig av med sin kamphund, även fastän hunden bitit av dottern en bit av örat. Åkte fast för fortkörning och skrek rasistiska slagord till polismannen, som var av asiatiskt ursprung.

DeShawn Stevenson, 21 år,

Utah Jazz.

Dömdes till 1100 dollar i böter, 100 timmars samhällstjänst och två års samhällstjänst efter att ha haft sex med en fjortonårig flicka. Flickan var så full att hon svimmade efter sexakten. Hamnade i stort slagsmål samma kväll som han draftades av Utah sommaren 2000.

Rod Strickland, 36,

Minnesota Timberwolves.

1999 togs han för rattfylla bara tre veckor efter att han fått tillbaka körkortet. Satt tio dagar i fängelse i Portland 2001 för rattfylla. Dömdes till terapi efter att ha slagit sin flickvän 1995. Började slåss med lagkamrat på hotellrum 1998.

Kurt Thomas, 30 år,

New York Knicks.

Började i höstas gräla med sin fru om en bärbar dator. Grälet gick över i misshandel, där Thomas slog sin fru medan hon höll om parets tre döttrar. Frun begärde skilsmässa och Thomas fick bara besöka hemmet en gång till, med poliseskort.

Tony Battie, 26 år,

Boston Celtics.

När en polisman bad honom flytta bilen utanför en nattklubb i april 1999 vägrade han först. När polismannen bad om legitimation körde Battie iväg, med polismannen fastklämd i fönstret.

Derrick Coleman, 36 år,

Philadelphia 76ers.

Har flera gånger tagits för rattfylla. Dömdes 1999 för att ha kört in i lastbil i onyktert tillstånd. Kissade inne på en restaurang i Detroit 1999.

Jason Kidd, 29 år,

New Jersey Nets.

Greps i januari 2001 efter att ha misshandlat sin fru. ”Jag sa till honom att det var sista gången han slog mej, då slog han till mig rätt på munnen”, sa hans fru Joumana till polisen. Överfallet ledde till att Phoenix tradade Kidd till New Jersey.

Anthony Mason, 37 år,

Milwaukee Bucks.

Greps efter att ha slagit ner en polisman i Charlotte. Efter att polisen sprutat pepparspray i hans ögon och satt på handbojor fick han åskådare att försöka frita honom genom att kasta flaskor på polismännen. Anklagades 1998 för att ha våldtagit två tonårsflickor i en limousine i New York, dömdes till 200 timmars samhällstjänst. Dömdes till böter för att slagit till en polis i New York 1997.

Ruben Patterson, 27 år,

Portland Trailblazers.

Anklagades av familjens barnflicka för våldtäkt 2001. Gjorde upp i godo utanför rättssalen. Slog ner en man så kraftigt att mannen bröt käken. Orsak? Patterson trodde att mannen gjort en repa i lacken på hans bil.

Glenn Robinson, 31,

Atlanta Hawks.

Greps i somras efter att ha misshandlat sin före detta flickvän. När polisen grep honom var han beväpnad med ett illegalt vapen. 1999 greps han av polis efter att ha ställt till med bråk utanför en nattklubb i Miami.

Joe Smith, 27,

Minnesota Timberwolves.

Slog 1996 ner en manlig dansare på en nattklubb med en flaska. Dansaren fick sy 22 stygn. Anledningen var att dansarna inte var färdiga med sitt uppträdande när Smiths egen 21-årsfest skulle börja.

Courtney Alexander, 25,

New Orleans Hornets.

Försökte först strypa sin flickvän. Sedan slog och sparkade han henne.

Ron Artest, 23 år,

Chicago Bulls.

Slet tv-kameran från en kameraman efter en förlustmatch i januari 2003. Slängde kameran i marken flera gånger. Stängdes av i tre matcher och fick böta över 300000 kronor. I början av april fick han böta 300000 kronor till efter att ha gett publiken i Cleveland fingret.

Chancey Billups, 26 år,

Detroit Pistons.

Stämdes av en kvinna för att ha våldtagit henne i november 1997 tillsammans med dåvarande lagkamraten Ron Mercer. Billups och Mercer gjorde upp genom att betala kvinnan en okänd summa pengar. Våldtäkten skedde hemma hos Bostons All Starforward Antoine Walker.

Juwan Howard, 29 år,

Denver Nuggets.

Anklagades 1998 för att tillsammans med dåvarande lagkamraten Chris Webber ha våldtagit en kvinna. Stämdes 2001 för att medvetet ha smittat en kvinna med herpes. Rattfylla i november 1996.

Shawn Kemp, 34 år,

Orlando Magic.

Har så många utomäktenskapliga barn att han knappt har råd att sluta spela basket. Sparkades ut från college efter att ha pantsatt ett smycke som stals från en lagkamrat. Våren 2002 stängdes han av från spel på grund av drogmissbruk och hans klubb Portland Trailblazers tvingade honom att genomgå en drogavvänjningskur.

Sportbladet ([email protected])