Shaq lyfter Lakers till ny titel

SPORTBLADET

Bara några dagar efter den bästa SM-finalen i basket i mannaminne är det dags för hela basketvärldens bästa underhållning alla kategorier: slutspel i NBA.

I helgen drar det igång.

Och äntligen kan det bli spännande. Efter Los Angeles Lakers tre raka titlar ser det ut som om monsterlaget är riktigt mänskligt.

De senaste åren har NBA-slutspelet knappt varit spännande ens. Den enda frågan har varit vilket lag som ska möta Lakers i Western Conference-finalen. Själva NBA-finalen har i stort sett varit avgjord på förhand - Lakers har bokstavligen sopat banan med motståndarna från öst.

Tre utmanare i väst

Men den här säsongen har det hänt något. Kobe Bryant har gjort sitt livs säsong, men Shaquille O"Neal har inte dominerat som han brukar och lagets övriga spelare har inte hittat sina roller. Lakers spelade så dåligt att de i höstas låg utanför slutspelsplats.

Det har gått bättre i vår, men Lakers har ändå inte ens hemmaplansfördel i åttondelsfinalen. Men räkna inte ut laget, om Shaq verkligen vill och kroppen håller så kan han dominera lika mycket som tidigare säsonger.

Om Lakers vinner i väst, är NBA-mästerskapet avgjort. I öst finns ingen center som kan stoppa Shaq. Om däremot Lakers inte vinner i väst, då blir det en öppnare finalaffär.

Lakers utmanas främst av tre lag i väst: Sacramento Kings, Dallas Mavericks och San Antonio Spurs. Jag tror att det är Sacramento eller San Antonio som kan spöa Lakers. Om det finns någon rättvisa så blir det Sacramentos tur i år, laget höll så när på att slå ut Lakers redan i fjol.

...inga bra centrar i öst

I öst borde allt handla om New Jersey Nets och Detroit Pistons, möjligen också om Philadelphia 76ers. Men problemet i öst är bristen på stora och bra centrar.

De finns helt enkelt inte. New Jersey har visserligen Dikembe Mutombo, men det är ett stort frågetecken kring hans hälsa. Håller hans kropp för ett helt slutspel?

Men om det blir ett annat lag från väst än Los Angeles, ja, då har lagen från öst i alla fall en rimlig chans att vinna.

Favoritskapet vilar på vilket västlag det än blir, men utan Shaq i finalen är den i vart fall inte avgjord på förhand.

Thomas Arnroth