King Duncan

Skulle bli simmare – snart kan han bada i NBA-titlar

Foto: Getty Images
SPORTBLADET

I kväll börjar NBA-finalen mellan San Antonio Spurs och New Jersey Nets. Men för finalens viktigaste spelare Tim Duncan är det terapi. En terapi som motståndarna hatar.

– Under 48 minuter glömmer jag allt annat och fokuserar bara på att vara så bra jag kan på basketplanen. Det löser inte mina problem, men det är ändå förlösande, säger han.

Tim Duncan borde veta. Han är en av få superstjärnor i NBA som gick färdigt sin collegeutbildning innan han blev proffs. Och Duncans huvudämne i skolan var psykologi.

– Äh, jag är bara en cool kille som inte gillar att öppna mig för alla människor, det är allt, säger han.

Han är den enda förutom Michael Jordan som blivit utnämnd till ligans mest värdefulla spelare två år i rad, 2001-2002 och nu även 2002-2003.

Han är spelaren som såg till att Shaquille O’Neal och Los Angeles Lakers slogs ur slutspelet. Som punkterade Dallas Mavericks finaldrömmar. Och som nu tänker mala sönder New Jersey Nets i årets final.

– Jag vet att vi kan vinna ett mästerskap till. Vi har kapaciteten. Och i år litar jag på mina lagkamrater på ett nytt sätt. När motståndarna markerar mej för hårt passar jag bara någon annan.

Han är 213 cm lång och är killen som gör allt: skjuter, tar returer, passar och blockerar skott.

– Det kan vara stressande att vara den som ska göra allt, men det är min roll, säger han.

Hugo förstörde karriären

Tim Duncan är en svärmorsdröm i en liga befolkad av problembarn, divor och brottslingar. Duncan har aldrig varit i närheten av att hamna i klammeri med rättvisan, har inga utomäktenskapliga barn och ställer aldrig till med skandaler, vare sig på eller utanför planen.

Men så kommer han inte från de fattiga innerstäderna i USA heller. Tim Duncan växte upp i St. Croix på Jungfruöarna. Och basket var inte hans framtidssport.

Duncan var en talangfull simmare med siktet inställt på OS. Men orkanen Hugo förstörde öns enda tävlingsbassäng när Duncan var 15 år, så han bytte sport till basket. Ett beslut han inte ångrat.

1998-99 vann han sin första NBA-titel. Han är en av ett fåtal spelare som valts till första laget i All Starmatcherna alla år i ligan, inklusive rookieåret.

Och i år har han varit bättre än någonsin med ett makalöst snitt per match på 23 poäng, 13 returer, 4 målgivande passningar och 3 blockade skott.

– Jag känner mej så bekväm med mitt spel nu. Jag börjar nästan känna mej gammal, säger han till tidningen Slam.

”Perfekt lagkamrat”

Steve Kerr, som spelade med Chicago Bulls och vann NBA-titlar med Jordan, är full av beundran:

– Han är en av få superstjärnor i NBA som lyckats förbli en helt vanlig person vid sidan om. Han är den perfekta lagkamraten, säger.

Men nu har Duncan siktet inställt på en ny NBA-trofé.

De senaste två årens slutspel har spolierats för Duncan av yttre faktorer. För två år sedan skadade han sitt knä. Och förra året dog hans pappa under kvartsfinalen mot Los Angeles Lakers. Det var då Duncan upptäckte att basket var mer än ett jobb och en sport.

– Det är terapi för mej. Under 48 minuter kan jag koncentrera mig på bara basket och inget annat.

En terapi som hotar att ge hela New Jersey Nets psykiska besvär.

Fakta: Tim Duncan

Därför vinner Spurs

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM