”Kalla mig Mister Basketball”

LeBron, 18, skapar hysteri i NBA – innan han börjat spela

SPORTBLADET

Nu gör världens mest hypade tonåring entré.

18-åriga LeBron James har inte spelat en basketmatch i NBA, men han har redan skrivit skokontrakt med Nike för 600 miljoner. Den 26 juni kommer han att väljas först i NBA-draften av det notoriska bottenlaget Cleveland Cavaliers.

– Jag är som en superhjälte, kalla mej Mister Basketball, säger han.

Foto: GETTY IMAGES
Värd sin vikt i guld LeBron James har skrivit ett kontrakt med Nike värt 600 miljoner kronor. Han är 18 år. och ännu inte gjort en enda match i NBA. ”Jag är som en superstjärna”, säger han.

Just nu pågår finalen i NBA, men i Cleveland har allt redan inställt på nästa säsong. Då kommer nämligen den stora räddaren till bottenklubben Cleveland Cavaliers.

18 årige LeBron James. Han har till och med fått en egen sida på staden Clevelands hemsida.

– Att bestämma mej för att vara med i draften var inget svårt val. Att välja om man ska röka marijuana eller om man ska stjäla eller inte stjäla, det är svåra val. NBA, det var lätt, säger han.

Några av NBA:s största stjärnor har gått direkt från high school till ligan, bland andra Kobe Bryant och Tracy McGrady. Men ingen har fått samma uppmärksamhet som LeBron.

Men snart är den värsta cirkusen slut för honom. Då kan han äntligen lämna sitt fattiga liv bakom sig att själv tjäna pengar på sitt basketspel.

Nike: Vi hade inget val...

Av Cavaliers kommer han att få en lön på sisådär 80 miljoner kronor för tre år.

Då kan han också börja kvittera ut slantarna han tjänar på att sätta sitt namn på Nikes basketskor, ungefär 600 miljoner kronor för sju år. Bara golfaren Tiger Woods har fått mer pengar för ett skokontrakt.

– Det är mycket pengar, men vi hade inget val. Killen kommer att bli nästa Michael Jordan, säger en chef på Nike.

Sedan LeBron gick andra året på high school hemma i Akron har hans skola St. Mary St. Vincent varit belägrat av journalister, tv-team och nyfikna. Men de amerikanska amatörlagarna har gjort att LeBron själv inte haft rätt att tjäna en krona på sitt basketspel. Vilket inte hindrat andra från att göra det.

Bara genom att flytta hemmamatcherna till en större hall tjänade skolan närmare 3 miljoner kronor den senaste säsongen. Biljetterna till matcherna såldes för tio dollar, men på svarta marknaden kunde en biljett till de mest eftertraktade matcherna kosta 13000 kronor.

St. Mary St. Vincent beräknas ha tjäna ungefär 10 miljoner på LeBron under den senaste säsongen, då matcherna både sänts nationellt med ESPN och i pay per view hemma i Ohio.

Hans autograf såldes på auktion på Internet för 2000 kronor redan för ett par år sedan och det finns ständigt LeBron-prylar att köpa på eBay.

Blandning mellan Magic & Jordan

Talangscouterna liknar LeBron James vid en blandning mellan Magic Johnson och Michael Jordan. Han har Jordan atletiska kraft och förmåga att göra poäng, men han har också Magics magiska passningar. Vem som är han största ifjol råder det ingen tvekan om.

– Jag har 50 affischer på Jordan uppsatta på väggarna, det är allt ni behöver veta om mej, säger han till tidningen ESPN.

LeBron James är uppvuxen i de fattigaste områdena i staden Akron, Ohio. Hans mamma Gloria var bara 17 år när han föddes. Pappan var en tillfällig bekant vid namn Anthony McLelland, som sedan dess suttit i fängelse för bland annat stöld och mordbrand. Pappan har inte haft något med LeBrons uppväxt att göra. Sedan LeBron blev känd har han dock velat möta sonen igen.

– Men det är något jag skjuter långt, långt framför mej, säger LeBron själv.

Gloria uppfostrade LeBron under stora svårigheter. När LeBron var fem år gammal fick familjen ekonomiska problem och fick flytta sju gånger på ett år. Efter det lämnade Gloria bort sin son till en fosterfamilj under 18 månader. När sedan fosterfamiljen ordnade fast bostad åt Gloria, flyttade LeBron hem igen.

Det var en hård uppväxt.

– Jag har sett narkotika, jag har sett vapen och dråp. Det var galet, säger han.

Även Gloria, som bara är 35 år gammal idag, har ställt till med problem för sin ”Bron Bron”, som hon kallar honom i intervjuer. Under hans uppväxt satt hon i fängelse bland annat för att ha spelat musik för högt och uppträtt störande.

Och förra året höll hon på att få LeBron diskad från allt high schoolspel genom köpa en Hummer H2 stadsjeep för en halv miljon kronor – pengar hon misstänks ha lånat med sonens framtida intäkter som säkerhet.

Retad för sina stora öron

När LeBron gick i åttan dök en gammal pojkvän till mamman upp igen, Eddie Jackson. Han har varit involverad i förhandlingar med agenter och skoföretag, men han dömdes till tre års fängelse för svindel i höstas.

– Jag har mina egna knep för att klara av att vara så här känd. Jag har mina närmaste kompisar som jag haft sedan jag var liten, säger LeBron.

– Jag har haft dom sedan dag ett. Den som inte var med då kan inte vara med nu heller. Med dom kan jag vara mej själv.

Och vad säger kompisarna?

– Vi behandlar honom som vem som helst och retar honom för hans stora öron. Fast han har lovat att köpa oss varsin bil när han börjar spela i NBA. Vi kan välja vilken bil vi vill, säger en av dom till ESPN.

Cirkusen kan inte är riktigt slut än i alla fall.

Thomas Arnroth ([email protected])