Bäst, vackrast – och snart är han NBA-hjälte

21-årig fransmann bakom San Antonios succé

SPORTBLADET

Han är bäst och vackrast.

21-åriga fransmannen Tony Parker är på väg att bli finalhjälte i NBA. Dessutom är han en av världens 50 vackraste enligt People magazine.

I september kommer han till Sverige för att spela EM-slutspelet.

– Jag är snabb och jag blir aldrig nervös. Det är mina två styrkor, säger fransmannen.

Foto: ap
Parker – får beröm för sitt spel - och sitt utseende.

Det står 2–1 till San Antonio Spurs i NBA-finalen mot New Jersey Nets. Det kan Spurs tacka sin franska pointguard Tony Parker för.

I samtliga matcher har Parker spelat lysande och långa stunder varit bättre än New Jerseys All Star-guard Jason Kidd.

När San Antonio vann den tredje matchen mot New Jersey i söndags natt var det Parker som låg bakom segern. I matchens andra halvlek gjorde han 19 av sina 26 poäng.

– Tony Parker är en speciell ung man. Hur mycket ansvar vi än lägger på honom så lyckas han bära det, säger San Antonios coach Greg Popovich.

Succé för européer

Parker är inte ensam – fler européer gör succé i NBA. Tysken Dirk Nowitzki är en av ligans allra största stjärnor och jugoslaven Peja Stojakovic och spanjoren Pau Gasol kommer inte långt efter.

I skuggan av dom har fransmannen Tony Parker blommat ut för fullt i år. Han gjorde debut i NBA förra hösten, bara 19 år gammal. Som pointguard fick han ta över ledningen av ett San Antonio som vann NBA-mästerskapet så sent som 1999 och som har Tim Duncan, ligans MVP de senaste två säsongerna, i laget.

Han klarade uppgiften bra, men San Antonio åkte ut tidigt i slutspelet. I år är laget däremot på väg mot en ny mästerskapsring.

– Det har gått bra för mej. I senaste matchen hittade jag min rytm och satte många skott. Men jag spelar inte för att bevisa något. Jag har inget att bevisa, säger han.

Enligt Parker själv är en av hans stora styrkor att han aldrig blir nervös.

Lagkamraten Malik Rose håller med.

– Han är en konstig kille på så sätt att inget bekymrar honom. Inget påverkar hans självförtroende, säger han.

Kan bli lagkompisar

I NBA-finalen har mycket handlat om matchen i matchen mellan Tony Parker och Jason Kidd. Än så länge leder Parker den matchen.

Men nästa år kan de båda faktiskt vara lagkamrater. Jason Kidd blir free agent och San Antonio har råd att betala hans dyra lön.

– Jag tänker inte ens på den saken. Det finns ingen match mellan mej och Kidd, bara en mellan Spurs och Nets, säger Parker.

Och även om Nets vinner kan Tony Parker i alla fall känna sig stolt över en utmärkelse han är ensam om i hela NBA: för en månad sedan hamnade han nämligen på listan över världens 50 vackraste människor i tidningen People Magazine.

I september kommer Tony Parker till EM-slutspelet i Sverige. Hans Frankrike spelar sitt gruppspel i Luleå.

Nästa match i NBA-finalen, som avgörs i bäst av sju, spelas på onsdag kväll.

Son till basketspelare och fotomodell

Thomas Arnroth ([email protected])