Kung Duncan

Hans statistik i avgörande finalen är otrolig

SPORTBLADET

Glöm Kobe Bryant, Shaquille O’Neill, Allen Iverson och Vince Carter.

Nu är Tim Duncan basketens krönte kung.

I en sagoboksfinal såg han till att San Antonio Spurs tog hem NBA-titeln för andra gången på fem år. Och gav samtidigt kompisen David Robinson en drömavslutning på karriären.

Foto: GETTY IMAGES
NBA-mästare I San Antonio Spurs lagmaskineri stack ändå nummer 21 Tim Duncan ut. Han gjorde i den sjätte finalen sitt livs match och var spelaren bakom guldet.

Ibland är idrottsvärlden god. Ibland vinner de goda och solen skiner och allt är vackert. Som i San Antonio i söndags kväll.

Då vann San Antonio Spurs NBA-finalen för andra gången på fem år. I sjätte finalmatchen vann San Antonio över New Jersey Nets med 88-77 efter en makalös slutspurt.

Och i spetsen för det laget finns i inga bortskämda divor eller halvkriminella mångmiljonärer utan några av den amerikanska proffsidrottens genuint trevligaste och mest osjälviska alla kategorier.

Och som dom spelade.

Alla ungar som gillar basket har hört talas om de enormt hippa och balla spelarna Kobe Bryant, Travy McGrady, Vince Carter och Allen Iverson. Men Tim Duncan?

Ändå är han spelaren som lyckats bli hela NBA:s mvp två år i rad och som i söndags gjorde sin livs match när San Antonio tog hem guldet.

Han presterar mer än de andra, häftigare spelarna men med hälften så mycket snack och dubbelt så stor effektivitet. Duncans statistik från den sjätte och sista matchen är otrolig:

21 poäng.

10 målgivande passningar.

20 returer.

8 blockade skott.

Trots att Duncan spelar center hade han fler målgivande passningar än någon av guardsen på planen. Hur mycket åtta blockade skott är förstår man om man vet att spelaren som vann blockstatistiken under grundspelet snittade drygt två per match.

Faktum är de åtta blockarna är NBA-rekord i antal blockar i en finalmatch. Hans totalt 31 blockar under finalserien är rekord det också.

Till skillnad mot främst Los Angeles Lakers, som vunnit NBA klart de senaste tre åren, har San Antonio spelat som ett lag. Tim Duncan må ha stjärnstatus, men han är först och främst en lagspelare. Det vittnar ju om inte annat hans tio målgivande passningar om.

Dessutom blev den här finalen den perfekta avslutningen på David Robinsons 14-åriga karriär. Tillsammans med Tim Duncan har han bildat tvillingtornen under sex säsonger och nu, under hans avskedssäsong, fick han avsluta hela sin karriär med en monstermatch och höjd NBA-buckla. 13 poäng och 17 returer är det länge sedan Robinson presterade i en så viktig match.

San Antonio Spurs kunde faktiskt med lite tur ha slagit ut Los Angeles Lakers även förra säsongen, men då krossades drömmarna av att Tim Duncans pappa hastigt avled mitt under kvartsfinalspelet. Året innan dess blev Duncan knäskadad i slutspelet.

Få trodde på Spurs

I år var det väl inte så många som trodde på Spurs över huvud taget. Det var Lakers, Dallas och Sacramento som skulle ta titeln. Jag hade visserligen Lakers som favorit i slutspelet, men placerade Spurs som bubblare och varnade för att de mycket väl kunde ta hem alltihopa.

Att sedan tippa 4–2 i matcher var inte svårt att räkna ut. Finalen spelades med de första två matcherna i San Antonio, sedan tre i New Jersey och så de avslutande två i San Antonio. Och San Antonio ville ju vinna hemma så att Tim Duncan och David Robinson kunde fira segern hemma i Texas.

Så klart.

Vad det här betyder för NBA? Inte en aning. Men för Sverige betyder det förhoppningsvis att importörerna av baskettröjor slutar att bara importera Lakers fula gul-lila linnen och även tar hem San Antonios vackra svartvita.

Snälla.

Thomas Arnroth ([email protected])