Lampe - löftet som Sverige strulade bort

18-årig stockholmare gör entré in i NBA i natt

SPORTBLADET

Den mest lovande svenske basketspelaren någonsin gör en succéartad entré in i NBA i natt.

  18-årige stockholmaren Micke Lampe kommer troligen att spela för New York Knicks eller Milwaukee Bucks nästa säsong.

Fast som polack under namnet Maciej Lampe.

Det här är en jäkligt sorglig och förvirrande svensk baskethistoria.

Svensk eller polack? I natt går han tidigt i NBA-draften.

Historien om den 207 cm långe Micke Lampe berättas just nu på två sätt i basket-Sverige.

Version ett: Mickes pappa ville att sonen, som föddes i Lodz men fick hela sin basketuppfostran i Stockholmspolisen, skulle spela för Polen. Därför valde Micke att en gång för alla bli Maciej och spela för Polen.

Version två: Svenska basketförbundet satsade inte tillräckligt på Micke Lampe. Därför satsade han på Polen, inte Sverige.

Sanningen är kanske mer vardaglig än så: Lampes föräldrar är polska medborgare och Micke fick inte byta medborgarskap innan han fyllde 18 om inte också de gjorde det. Och 18 fyllde han nyss. Alltså blev det kadett- och juniorlandslagsspel med Polen.

För alltid polack

Att Micke Lampe i dag är svensk medborgare – han spelade som svensk i spanska ligan senaste säsongen – är en klen tröst. Han är nu för alltid vikt för polska landslaget.

Lampe är snart en stor stjärna. NBA-scouterna är nämligen överens: Han är Europas mest lovande 18-åring. Lampe har storleken, talangen – och psyket.

Vilket bara gör det hela ännu bittrare för oss svenskar. Inte minst med tanke på att EM i basket spelas i Sverige i september och att vi hade behövt en talang av den digniteten.

Thomas Arnroth ([email protected])