Globen är redan utsåld

Två månader kvar - men publikfesten är klar

SPORTBLADET

Det är två månader kvar till EM-slutspelet i basket, men en sak är redan klar:

Det blir en publikfest.

Finalspelet i Globen är nästan utsålt och till gruppspelsmatcherna i Södertälje, Norrköping, Borås och Luleå har redan hälften av biljetterna sålda.

– Det här kommer att bli det bästa och jämnaste EM:et hittills. Dessutom verkar det bli perfekt arrangerat, säger Tysklands förbundskapten Henrik Dettman.

När Sverige fick EM-arrangemanget var det många länder som blev förvånade. Sverige är ju inget framstående basketland. Arrangemanget fick Sverige enbart på bra lobbyverksamhet.

Men när det är två månader kvar till slutspelet drar igång är det färre som undrar varför.

– Tidigare EM-slutspel har oftast spelats på en eller högst två orter. Det gör att man måste spela mellan fyra och sju matcher om dagen i samma hall. Då är det svårt att fylla hallarna med publik, säger EM-generalen Peter Rhomee.

Gruppspelet spelas nu på fyra orter: Södertälje, Norrköping, Borås och Luleå. Varje grupp spelar två matcher om dagen på kvällstid.

I Borås spelar både Turkiet och Grekland, två länder med stora invandrargrupper i Sverige och som av tradition brukar gå när länderna spelar.

I Norrköping spelar Estland och Litauen, dit flera tusen biljetter sålts. Även Tyskland spelar där.

Sverige spelar i Södertälje, som tar in över 6 000 personer per match i Scaniarinken. Där har mer än hälften av biljetterna sålts. Världsmästarna Jugoslavien spelar i gruppen och man kan anta att många köpts av ex-jugoslaver som bor i Sverige.

Henrik Dettman tror på Sverige.

– Sverige tillhör inte de tolv lag som borde kunna vinna, men i idrott har man rätt att drömma. Jag tror Sverige kan vinna en match. Sedan kan allt hända, för allt handlar om självförtroende.

Thomas Arnroth (sport@aftonbladet.se)