EM-truppen börjar ta form

Söndagens vinst mot Estland var ett steg i rätt riktning

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Sveriges basketherrar avslutade turneringshelgen med seger mot Estland med 65-55.

Men det viktiga är att förbundskaptenen Jan Enjebo under söndagen tog ut en 15-mannatrupp till EM.

- Vi pratar med spelarna i kväll, men det blir inte offentligt förrän måndag förmiddag, meddelade Enjebo efter segermatchen i Norrköping.

Omedelbart efter tiopoängssegern mot Estland inledde den svenska förbundsledningen personliga samtal med samtliga 24 spelarkandidater.

- Jag ska prata med de nio som inte kommer med i den här truppen, medan Per Källman tar kontakt med de 15 uttagna, förklarade Jan Enjebo om planerna för söndagen.

För de aktuella spelarna blev det en nervös söndag.

- De kanske till och med vägrar svara när namnet Janne dyker upp på telefonen, sade Enjebo i ett försök att lätta upp stämningen.

Dubbelmötet med Finland och söndagens match mot Estland gav egentligen inte några nya besked.

- Det är inte det jag såg i helgen som fäller avgörande. Jag har en mer komplett bedömning än så. Vi har jobbat med det här i ett par år nu.

15-mannatruppen har växt fram under den tiden.

- I stora drag vet jag truppen, men det finns ett par osäkra platser.

Paul Burke, Jonas Larsson, Joakim Blom, Fredrik Jönzén och Olouma Nnamaka har redan fått klartecken av Enjebo att de har en plats i truppen.

- De är dem killarna jag bygger laget kring, sade Enjebo.

Enjebo kommer fortsätta ha en dialog med de spelare som ej får plats i EM.

- Enligt Fibas(Internationella basketförbundet) regler måste jag anmäla 24 spelare. Det är bra, mycket kan hända på vägen. Jag hoppas de här spelarna knyter näven och satsar ännu hårdare.

Söndagens vinst var ett steg i rätt riktning.

- Vi var väldigt dåliga mot Finland i fredags, bättre under lördagen och i dag vinner vi trots att vi inte är på topp, analyserade Jan Enjebo helgen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM