Sahlström utanför EM-truppen

”Det är klart jag är besviken”

SPORTBLADET

Sverige basketherrar ska spela EM på hemmaplan i september.

Utan Mattias Sahlström.

- Jag hade räknat med spel, det är klart jag är besviken, säger Sahlström.

Vid första gallringen av spelare inför EM plockade förbundskapten Jan Enjebo bort William Copeland, vilket fick många att höja på ögonbrynen.

Det var inget mot tisdagens bomb.

Mattias Sahlström, Sveriges genom tiderna meste och bäste landslagsspelare som debuterade i blågult redan som 16-åring 1984, ställdes utanför den tolvmannatrupp som presenterades.

Det blev sju år som proffs i Grekland, Italien och Frankrike innan han i mitten av säsongen 01/02 kom hem och förstärkte Solna Vikings och i våras bärgade SM-guldet till klubben. Sahlström har även hunnit med EM-slutspel 1993 och 1995.

Sista mästerskapet

2003 väljer dock Jan Enjebo att ha 208 centimeter Sahlström som reserv om någon skulle tappa formen eller bli skadad.

- Jag är nöjd med den basket jag presterat, även i matcherna vi spelat fram till nu, men enligt coachen räcker tydligen inte det. Jag började fundera lite när jag fick stå över matchen i måndags, säger Sahlström.

Det är tänkt att Sahlström, tillsammans med Martin Ringström och Michael Palm som är de två övriga reserverna, ska vara med laget oombytta i de sista matcherna fram till EM. Frågan är om Sahlström, med över 200 landskamper i bagaget, har motivation att vara med något mer nu. EM-slutspelet var tänkt som hans sista mästerskap - nu blir det i stället från läktaren.

- Jag har inte tänkt på fortsättningen fram till EM nu men jag antar han kommer spela de tolv uttagna spelarna, säger Sahlström om sitt bittra slut på landslagskarriären.

Förbundskapten Enjebo tycker inte det är Sahlström som varit dålig utan de andra som klivit fram mycket.

- Mattias rutin är ovärderlig om han spelar många minuter. Det är ingen idé att ha rutin på bänken, säger Enjebo.

Aggressivt Sverige

Han väljer att ta bort tre av lagets längsta spelare, vilket bäddar för ett aggressivt och ettrigt spelande Sverige.

- Vi har en snabb spelstil och vi bygger laget kring det. Vi måste hålla hög intensitet i försvarsspelet och stressa motståndarna. Vi vill komma till avslut snabbt utan att behöva ställa upp med olika system, förklarar Enjebo.

Stommen i laget är klar sedan tidigare med Paul Burke, Jonas Larsson, Oluoma Nnamaka, Fredrik Jönzén och Joakim Blom.

Nu blir Plannjas John Pettersson backup till Jönzén och Blom på de långa platserna, men som det ser ut kommer Pettersson att starta matcherna.

- John har sin styrka vid uppkasten och passar därför väldigt i början av perioderna.

Fram till ett par dagar före EM börjar har Enjebo full frihet att byta ut någon av spelarna. Landslagets närmaste uppgift är Super Cup i Tyskland den 22 till 24 augusti då Sverige i tur och ordning tar sig an Tyskland, Frankrike och Kroatien. Till sist väntar Bosnien-Hercegovina och Frankrike på hemmaplan den 31 augusti (Södertälje) respektive den 1 september (Uppsala). EM spelas den 5 till 14 september.

Här är hela EM-truppen

Sveriges förbundskapten i basket, Jan Enjebo, har tagit ut truppen till EM-slutspelet i Sverige den 5-14 september.

Truppen består av tolv spelare. Fram till 48 timmar före turneringens början kan spelare bytas ut.

Lars Frank/TT